Zwaar tot zeer zwaar orkaanseizoen verwacht

Met Orkaan Sandy nog vrij vers in het geheugen heeft de Amerikaanse weerdienst (NOAA) de verwachting voor het komende orkaanseizoen (1 juni – 1 december) afgegeven. De verwachting luidt: het wordt een zwaar of zelfs zeer zwaar orkaanseizoen.

7-11 Orkanen

Volgens de verwachting komen er 13-20 Tropische Stormen. Dit zijn stormen die sterk genoeg ontwikkelen om een ‘naam’ te krijgen. Hiervan zullen er 7-11 uitgroeien tot een Orkaan (windkracht 12, >119 km/u). En hiervan zullen er 3-6 uitgroeien tot minimaal een categorie drie orkaan (gemiddelde wind >179 km/u).
Deze verwachting is ruim boven normaal. Een gemiddeld orkaanseizoen levert namelijk 12 systemen met een naam op, 6 orkanen en 3 orkanen van categorie drie of meer.

Drie factoren

Er zijn drie reden waarom een zwaar seizoen verwacht wordt. Ten eerste wordt een sterke West-Afrikaanse Moesson verwacht. De bijbehorende buienactiviteit vorm vaak de trigger voor tropische systemen boven de Atlantische Oceaan tussen Afrika en Midden-Amerika. Ten tweede is het zeewater van de Atlantische Oceaan tussen Afrika en Midden-Amerika en ook het zeewater van de Caribische Zee momenteel warmer dan normaal. Hoe warmer het zeewater, hoe sterker orkanen kunnen ontwikkelen. Tot slot is er momenteel geen sprake van een El Niño en wordt er de komende maanden ook geen El Niño verwacht.

El Niño

El Niño is een fenomeen in de Grote Oceaan. Tijdens een El Niño is het zeewater voor de kust van Peru relatief warm en voor de kust van Indonesië/Australië koel. De gevolgen hiervan zijn o.a. zware regenval en overstromingen in de Andes en juist droogte en bosbranden in Indonesië en Australië. Ook zorgt El Niño dus voor een dempend effect op de ontwikkeling van orkanen in het Caribische Gebied.

Orkaan of Tornado?

Tags:

Dit jaar heeft vrijwel alleen maar koude weken opgeleverd. Ook in deze meimaand kwam het niet goed. Afgezien van een […] Lees meer

Deze week kon je op onze site lezen dat op een koele lente vaker een koele zomer volgt dan een […] Lees meer