Zon in Nederland, herfst in Portugal

Terwijl we in Nederland opnieuw een zonnig weekend tegemoet zien, doet in het zuidwesten van Europa de herfst zijn intrede. Het zonnige najaarsweer maakt dit weekend plaats voor herfstweer. Vooral in Portugal kan in een week tijd heel veel regen vallen.

Opnieuw zonnig weekend

Een krachtig hogedrukgebied boven Centraal-Europa levert ons in Nederland dit weekend opnieuw zonnig weer op. Net als het afgelopen weekend zal het daarbij fris zijn, met de komende nachten ook kans op vorst aan de grond. In het zuidoosten komen de minima op 1,5 m hoogte vannacht zelfs uit rond het vriespunt. Overdag ligt de temperatuur met 11 of 12 graden wat aan de lage kant voor de tijd van het jaar. Met veel zonneschijn is het echter heerlijk najaarsweer.

Deze oktobermaand hebben we over het weer in het weekend weinig reden tot klagen. Het eerste weekend van oktober beleefden we een aantal historische nazomerdagen. Het tweede weekend begon bewolkt en regenachtig, maar op zondag kwam de zon er tussen de buien al weer goed bij. Het afgelopen weekend verliep zonovergoten en fris.  Aanstaande zaterdag en zondag volgt dus een herhaling van zetten.

Lagedrukgebied brengt herfst in Zuidwest-Europa

Een lagedrukgebied dat vandaag bij Groenland op de weerkaart verschijnt brengt dit weekend herfstweer in het zuidwesten van Europa, ja zelfs tot in het zuiden van Marokko! De kern van het lagedrukgebied zet dit weekend koers richting Ierland. Dit brengt daar een windrijk en regenachtig weertype. De uitlopers van dit lagedrukgebied reiken tot aan Marokko. Hierdoor krijgt Portugal vanaf zondag te maken met veel regen en wind. Zondag ontstaan steeds meer buien en later op de dag trekt vanuit het westen een actieve regenstoring binnen. Ook het noordwesten van Spanje is dan aan de beurt, met in Galicië een harde tot stormachtig wind.

Na het weekend breidt het herfstachtige weer zich uit richting Marokko en Frankrijk. Ook later in de week blijft het regenachtig. In een week tijd kan in Portugal plaatselijk meer dan 100 mm regen vallen. In Faro valt maandag in één dag tijd meer dan 75 mm regen!

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.
26 oktober 2011

Veel zon in oktober

Oktober gaat de boeken in als een zeer zonnige maand. Na een doorberekening van de meteorologen van weeronline.nl blijkt dat […] Lees meer

De herfst is in volle gang. Bladeren worden langzaam bruin en vallen hier en daar al van de bomen. Maar […] Lees meer