Zomervakantie weer zonnig en warm? Kleine kans!

Zie jij jezelf ook alweer zitten op een terrasje in eigen land? Heerlijk in het zonnetje mensen kijken met een verkoelend drankje. Een dag naar het strand en buiten zitten tot in de late avonduurtjes? Afgelopen zomer was op vakantie gaan naar het buitenland niet eens nodig, want wat hadden we een goede zomer! Misschien kies je om die reden dit jaar wel voor een vakantie in eigen land. Maar toch geeft die warme zomer van 2018 geen garanties voor weer zo’n topzomer in 2019.

De zomer van 2018 was de heetste zomer in ruim 300 jaar. En dat samen met de opwarming van de aarde zorgt er volgens velen voor dat we ook dit jaar een grote kans hebben op een warme zomer. Maar de garantie? Die is er niet. Want zoals we net al zeiden was de zomer van 2018 erg uniek.

Waarom is er geen garantie op een warme zomer in 2019?

Na één zo’n topzomer kunnen we simpelweg niet garanderen dat dit ook het jaar daarop het geval is. Zeker niet wanneer we kijken naar de zomers die aan 2018 voorafgingen. In de klimaatperiode 1981-2010, waar we onze huidige normalen op baseren, is het in een gemiddelde zomer 17,0 graden. Je begrijpt dat de zomer van 2018 hier met kop en schouders bovenuit stak (met een gemiddelde van 18,9 graden). Maar de jaren daarvoor lag de gemiddelde temperatuur een stukje dichterbij het gemiddelde. In 2017 was het gemiddeld 17,7 graden net als in 2016 en in 2015 was het met gemiddeld 17,5 graden nog wat minder warm.

Zo’n hete en droge zomer als in 2018 komt gemiddeld eens in de veertig jaar voor in ons land. Vorig jaar leken we een landklimaat te hebben met veel oosten- tot noordoostenwind, maar in Nederland hebben we toch echt een zeeklimaat. Normaal gesproken waait de wind vanuit het westen tot zuidwesten en is het wisselvallig. Dat betekent zeker niet dat de zomers in eigen land per definitie slecht zijn, maar vaak bestaan uit een mix van zon, wolken en enkele buien.

De voorspellingen voor aankomende zomer

Ben je een beetje teleurgesteld omdat je je stiekem al aan het verheugen was op een hete zomer? En zag je jezelf inderdaad al op het strand in Nederland liggen? Helaas kunnen we dat nog niet beloven. Volgens de seizoensmodellen is de kans op een zomer die warmer verloopt dan normaal wel groot. Seizoensverwachtingen voor de zomer zijn in maart echter nog niet heel betrouwbaar. Het weer in de zomer van 2019 kan dus nog alle kanten op!

Ben jij al klaar voor de zomer? Kies jij dit jaar voor een vakantie in Nederland of ga je wat verder van huis?

Foto: ANP

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.
9 maart 2019

En dat is zes!

In februari zaten we massaal al op het terras. Hoewel het in januari wel winterde en er lokaal geschaatst werd ontbrak er iets. Lees meer

Ga jij zondag naar de klimaatmars in Amsterdam? Lees dan hier met welk weer je te maken krijgt. Lees meer