Meteorologische of astronomische zomer

Wat is het verschil tussen de meteorologische zomer en de astronomische zomer? In dit artikel kom je te weten waarom de zomer op verschillende momenten begint.

Voor weerkundigen begint de zomer op 1 juni. De meteorologische seizoenen zijn zo gekozen, omdat het gebruik van hele maanden makkelijker is voor de statistiek. Hierbij zijn de koudste maanden (december, januari en februari) en de warmste maanden (juni, juli en augustus) samengevoegd. Op 1 juni begint de meteorologische zomer en die duurt tot en met 31 augustus.

De astronomische zomer begint vaak op 21 juni. Sterrenkundigen houden namelijk het moment aan waarop de zon vanaf de aarde gezien haar meest noordelijke positie bereikt. Op die dag staat de zon loodrecht boven de zogenaamde Kreeftskeerkring, die op ongeveer 23 graden Noorderbreedte ligt. Bij het begin van onze winter kent de zon haar meest zuidelijke positie. Wanneer de herfst en lente starten staat de zon precies boven de evenaar.

Het begin van de astronomische zomer valt samen met het moment dat wij de langste dag van het jaar beleven. In totaal kunnen we op de langste dag van 16 uur, 45 minuten en 3 seconden daglicht genieten. De zon komt die dag op om 5:18 uur en gaat onder om 22:03 uur. Toch is ’s nachts al vanaf 4:29 uur sprake van schemer en wordt het al licht.

Kalenderzomer

De datum waarop de astronomische zomer begint verandert door de jaren heen. Dit jaar start de astronomische zomer op 21 juni om 17:54 uur.

Op veel kalenders wordt voor de wisseling van de seizoenen altijd de 21e aangehouden. Toch begint de zomer niet altijd op 21 juni. Zo start de astronomische zomer volgend jaar op 20 juni om 23:43 uur en ook in 2024 valt de zomerstart op de 20e.

Besluit Karl Theodor in 1780

Dat meteorologen een andere datum aanhouden is al sinds 1780 zo. Toen besloot de Societas Meteorologica Palatina, één van de eerste internationale weerorganisaties onder leiding van de Duitse keurvorst Karl Theodor, om steeds drie opeenvolgende kalendermaanden als één seizoen te beschouwen.

Foto: ANP

Tags:

Vandaag heeft het al flink geregend. Vooral in het zuidwesten van het land is er al veel gevallen en de regen is nog niet voorbij. Lees meer

De afgelopen twee jaar is er veel minder neerslag gevallen dan gemiddeld, waardoor er nu droogte heerst in het dichtstbevolkte deel van het land. Lees meer