Zomer 2014 in top-10 natste zomers

De meteorologische zomer duurt nog tien dagen, maar nu al is de normale zomerhoeveelheid neerslag gevallen en er komt nog een flinke plons regen bij. Hierdoor eindigt de zomer naar verwachting in de top-10 van natste zomers sinds 1906!

De hoeveelheid neerslag vanaf 1 juni t/m 21 augustus bedraagt gemiddeld over het land circa 225 mm. Voor de laatste 10 dagen van augustus verwachten we nog eens 50 mm neerslag. Vooral volgende week dinsdag wordt veel regen verwacht. De uiteindelijke zomerhoeveelheid neerslag komt uit op 275 mm tegen 225 mm normaal.

Neerslagrecord in Maastricht

Lokaal was het echter nog veel natter met op de Veluwe en in Zuid-Limburg hoeveelheden rond 400 mm. In Maastricht is nu al sprake van een neerslagrecord voor de zomer met 414 mm t/m 21 augustus! Het oude record stamt uit 2007 en stond op 377 mm. De neerslagmetingen in Maastricht zijn begonnen in 1957.

Natste zomer ooit

De natste zomer ooit was die van 2011 met 350 mm. De tweede plaats wordt ingenomen door 2004 met 333 mm en ook in 2007 was het nat met 320 mm. Hoewel een top-3 notering er niet in zit is de neerslagom van deze zomer waarschijnlijk wel goed voor een plek in de top-10.

Neerslag gemiddeld over het land in 2014 en volgens de normaal (klimatologie 1981-2010)

Neerslag gemiddeld over het land in 2014 en volgens de normaal (klimatologie 1981-2010)

Juni gemiddeld droog, plaatselijk nat

In juni, de eerste maand van de meteorologische zomer, was het gemiddeld over het land nog droog met 47 mm tegen 68 normaal. Toch was het plaatselijk nat met meer dan 100 mm regen! Vooral in het noorden en zuiden trokken van tijd tot tijd zware buien met onweer en hagel over. Pinkstermaandag kwam het voor Limburg zelfs tot code rood in verband met zwaar onweer.

Juli juist landelijk kletsnat en regionaal zeer droog

De regenmeter wordt deze zomer vaak goed gevuld.

De regenmeter wordt deze zomer vaak goed gevuld.

Juli werd gekenmerkt door tropische hitte en wateroverlast. De zon scheen even vaak als normaal, maar in de hete en onstabiele lucht ontstonden regelmatig hevige onweersbuien. Gemiddeld over het land viel 94 mm tegen 78 normaal, maar op diverse plaatsen werd de 200 mm overschreden. Het natst was het in Capelle (Noord-Brabant) met 235 mm. Tegelijkertijd was het op de Wadden, in Noordwest-Friesland en in het zuidwesten van Zuid-Holland droog. Plaatselijk viel slechts 20 mm.

Een van de natste augustusmaanden ooit

Hoewel augustus nog niet voorbij is kunnen we nu al spreken van een natte maand. De normale maandsom van 78 mm is op veel plaatsen al ruimschoots overschreden en uiteindelijk zal het neerslagtotaal gemiddeld over het land rond 135 mm uitkomen. Een top-10 notering in de lijst met natste augustusmaanden is zeer waarschijnlijk.

Ook tijdens de laatste vakantieweek van Midden-Nederland blijft de dagelijkse regen de vakantievierders in eigen land tarten. Het wordt daarbij wel iets warmer.

Warme zomer met iets meer zon

De neerslag in augustus ging gepaard met aanvoer van koude lucht. De bijzonder frisse zomerdagen van de afgelopen week kost de zomer een top-10 notering qua warmte. De koele augustusdagen zorgen ervoor dat de gemiddelde zomertemperatuur uitkomt rond 17,4 graden tegen 17,0 normaal. Begin augustus lag de gemiddelde zomertemperatuur nog op ruim 18 graden. De zon scheen deze zomer iets meer dan gebruikelijk.

Foto’s: Jannes Wiersema

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Deze zomer hebben we in Nederland al heel vaak te maken gehad met wateroverlast door hevige buien of langdurige regenval. […] Lees meer

Het is op 19 augustus sinds 1924 niet zo koud geweest in Nederland als vandaag. Met 15,9 graden in De […] Lees meer