Krijgen we dit jaar een witte Kerst?

witte kerst 2019

De blaadjes vallen en dat betekent één ding: Kerst komt steeds dichterbij! En wat is er beter dan sneeuw tijdens de kerstdagen? De vraag die dus meteen bij je opkomt: krijgen we dit jaar een witte Kerst? Wij hebben voor je uitgezocht of 2019 eindelijk weer een witte Kerst geeft.

Om officieel van een witte Kerst te mogen spreken, moet in De Bilt op beide kerstdagen “een gesloten sneeuwdek” liggen. Een paar vlokken of sneeuwresten tellen dus niet. Sinds 1901 kwam het acht keer tot een officiële witte Kerst, best weinig eigenlijk.

De laatste witte Kerst is al een tijd geleden, 2010. In vrijwel heel Nederland lag toen 5 tot 20 centimeter sneeuw. Zuid-Limburg was met een sneeuwdek van 30 tot 45 centimeter koploper. Het pak in De Bilt was met 5 centimeter aanzienlijk minder dik, maar het bleek voldoende voor een officiële witte Kerst. Opvallend genoeg was daarvan ook in 2009 sprake. Toen kwam het vooral door aanzienlijke sneeuwval in de periode voor Kerst. Tijdens de kerstdagen smolt de sneeuw, maar er bleef genoeg liggen voor een witte Kerst.

Twee jaar op rij een witte Kerst is uitzonderlijk. Voor 2009 was 1981 het laatste jaar waarin het gebeurde, en ook sinds 2010 is het niet meer voorgekomen. Een witte Kerst is eerder uitzondering dan regel. Vorig jaar was het in De Bilt 7,5 graden op Eerste Kerstdag en 5,3 op Tweede Kerstdag. Het bleef droog, dus van een witte Kerst was zeker geen sprake. In 2015 was het met 14,4 graden op Tweede Kerstdag zelfs de warmste Kerst ooit.

Witte Kerst in 2019?

Of we dit jaar een witte Kerst krijgen, is natuurlijk de grote vraag. Voor de weermodellen ligt Kerst nog te ver weg, dus moeten we het met statistiek doen. Die geeft voor het westen een kans van 5 procent, het oosten mag met 10 procent meer hoop koesteren. Wanneer Kerst dichterbij komt, wordt het ook zekerder of er wel of geen sneeuw valt (vlak) voor of tijdens de kerstdagen. Hou dus vooral ons weerbericht in de gaten.

Foto: ANP

Tags:
Tyfoon Hagibis Japan

In Japan zijn zeker 35 doden gevallen als gevolg van tyfoon Hagibis. De tyfoon heeft modderstromen en overstromingen veroorzaakt. Lees meer

Het aantal doden in Japan door tyfoon Hagibis is opgelopen tot elf. Er worden veertien mensen vermist en meer dan 120 mensen zijn gewond geraakt. Lees meer