Winter viel best mee, toch?

Hoewel het voor het gevoel van veel mensen de afgelopen drie maanden behoorlijk winters is geweest, vallen de cijfers best mee. De winter was iets kouder en een fractie natter dan normaal. Opvallend was de vorstperiode van 13 tot 26 januari. Regelmatig viel er winterse neerslag; sneeuw en ijzel veroorzaakten een aantal keer flinke gladheid op de Nederlandse wegen.

December

In de eerste maand van de meteorologische winter liet het winterweer niet lang op zich wachten. Op 3 december kwam het in vrijwel het hele land tot vorst en Sinterklaas werd op sommige daken verrast door een dun laagje sneeuw. Op vrijdag 7 december viel in een groot deel van het land een flink pak sneeuw en in de daaropvolgende nacht vroor het lokaal streng (<-10 graden). Daarna drong zachte lucht een paar keer op, wat tot iets hogere temperaturen leidde en bovendien twee keer tot plaatselijke ijzel. Vanaf 14 december brak een vrij zachte periode aan, alleen in de nacht van 21 naar 22 december ontstond in de noordelijke delen van het land opnieuw gevaarlijke gladheid door ijzel. De kerstdagen en ook Oud & Nieuw verliepen zacht met overdag temperaturen rond 10 graden. In totaal was december 2012 ruim een graad zachter dan normaal.
Meer over december 2012.

Januari

Ondanks een zeer zacht begin, met vooral in de eerst week maxima boven 10 graden, werd de tweede wintermaand een koude. Vanaf 11 januari werd het flink kouder en in de periode 14 t/m 25 januari kwam de temperatuur zelfs overdag niet meer boven 0. Een aantal dagen waaide het bovendien behoorlijk, waardoor zelfs overdag sprake was van gevoelstemperaturen dik onder -10. Tot een landelijke koudegolf (minimaal 5 dagen continu vorst met 3x een minimumtemperatuur onder -10) kwam het net niet. De Bilt kwam slechts 2x tot strenge vorst. Op enkele andere plekken (Flevoland, Zeeland, Gelderland, Noord-Brabant en Overijssel) kwam het wel tot een lokale koudegolf.
In de avond van de 15e vond een schaatsmarathon plaats op de ondergespoten baan in Noordlaren. Het NK marathon op ‘echt’ natuurijs vond op de 25e plaats op het Veluwemeer. Het woord ‘Elfstedentocht’ viel ook steeds vaker, maar de ijsgroei in delen van Friesland bleef achter en dus zat de ‘Tocht der Tochten’ er dit jaar bij lange na niet in.
Vooral op 14-15 januari viel lokaal een dik pak sneeuw, met rond Den Haag plaatselijk 20cm. Op 20-21 januari viel in het noorden sneeuw. Gemiddeld was het sneeuwdek niet zo dik, maar door de harde wind ontstonden sneeuwduinen die plaatselijk hoger werden dan een halve meter.
De laatste vijf dagen van de maanden verliepen weer zacht, maar dat kon niet voorkomen dat januari 2013 ruim een graad kouder is verlopen dan normaal.
Meer over januari 2013.

Februari

De laatste wintermaand startte zoals de voorlaatste eindigde: vrij zacht. Vanaf de zevende dag werd het geleidelijk wat kouder met temperaturen overdag iets boven 0, maar ’s nachts op grote schaal eronder. Het weekend van 10-11 februari leverde op veel plekken sneeuw op. Vooral op de zaterdagmiddag viel rond Amsterdam en in het zuiden van Flevoland een dik pak met plaatselijk een sneeuwdek van 15cm. Op Valentijnsdag viel in vrijwel het hele land winterse neerslag. Dit begon als sneeuw, maar in het westen en zuiden van het land ontstond later in de ochtend en in de middag verraderlijke gladheid door ijzel. Daarna was het enkele dagen wat zachter, maar inmiddels is het opnieuw licht winters met maxima net boven 0 en ’s nachts overal vorst. Komend weekend wordt een klein beetje (natte) sneeuw verwacht bij temperaturen rond of net boven het vriespunt. De laatste dagen van de maand lijken zo goed als droog te verlopen met overdag een graad of 5 en in de nacht temperaturen rond het vriespunt.
Daarmee zal februari ongeveer anderhalve graad kouder dan normaal worden.

Het totaalplaatje

De winter zal in zijn geheel slechts een half graadje kouder zijn dan normaal. In de beleving was hij voor veel mensen kouder. Dit komt vermoedelijk doordat er een paar keer flink wat sneeuw lag. Ook ging de kou een aantal keer gepaard met veel wind, waardoor de gevoelstemperatuur soms extreem laag was. De winter was verder iets aan de natte kant en de hoeveelheid zonneschijn was wat lager dan normaal.
Sneeuw, maar zeker ook ijzel, speelde het verkeer een aantal keer flink parten. Het aanwezige sneeuwdek zorgde ook voor plezier. Vooral in het westen, midden en zuidwesten van het land kon men een paar keer genieten van een dik pak sneeuw. Het minste sneeuwplezier was er voor het oosten en opvallend genoeg vooral ook Zuid-Limburg. De drie noordelijk provincies werden ook enkele keren (goeddeels) overgeslagen tijdens de sneeuwsituaties.
Tijdens de vorstperiode van januari hebben de meeste schaatsliefhebbers wel een aantal keer op het ijs gestaan, maar een echte schaatswinter kunnen we het zeker niet noemen.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Komend weekend kan in Nederland een klein beetje sneeuw vallen bij temperaturen rond het vriespunt. Ook in het Sauerland en […] Lees meer

20 februari 2013

Waar is het bewolkt?

De komende dagen verlopen droog. In het weekend is kans op een heel klein beetje neerslag, maar daarna breekt waarschijnlijk […] Lees meer