Windhoos was wel degelijk tornado

De windhoos waar gisteren over gesproken werd mag wel degelijk de naam tornado dragen. Er is een belangrijk verschil tussen hozen en tornado’s. Van een tornado moet worden gesproken wanneer er een directe connectie is met een onweersbui en de windsnelheid hoger is dan 105 km/uur.

Waarschijnlijk windsnelheden rond 150 km/u in Wijk bij Duurstede

De schade die gisteren werd aangericht in Wijk bij Duurstede is vrijwel zeker het werk van een tornado in de categorie F1. In de categorie F1 komen maximale windsnelheden voor tot 178 km per uur. Bij de analyse op de schade van gisteren kan het niet anders dan dat windsnelheden van 140 tot 150 km per uur werden gehaald.

Wat is dan een windhoos?

Een windhoos is de zwakke variant van de tornado en kan ook zonder de aanwezigheid van een onweersbui ontstaan. De windsnelheden zijn dan niet hoog genoeg om in de laagste categorie van tornado’s te vallen. Waterhozen en zandhozen zijn voorbeelden die vrijwel nooit schade aanrichten.

Kracht EF Snelheden EF Omschrijving
Windhoos <105 km/uur Zeer lichte schade
EF0 105-137 km/h Lichte schade
EF1 138-178 km/h Matige schade
EF2 179-218 km/h Aanzienlijke schade
EF3 219-266 km/h Ernstige schade
EF4 267-322 km/h Zeer zware schade
EF5 > 322 km/h Catastrofaal

Uitleg tornado

Een krachtige windhoos, dus tornado, ontstaat uit een onweersbui. Krachtige tornado’s komen vrijwel uitsluitend voor bij zware onweersbuien die als geheel om haar eigen as draaien. Deze buien kunnen ontstaan bij veel onstabiliteit in combinatie met veel wind hogerop in de atmosfeer.
Verschillen in zwakke en sterke (vanaf EF3) tornado’s zijn er niet alleen in windsnelheden, maar ook in levensduur en breedte. De breedte van de slurf aan de grond is bij een zwakke tornado enkele meters, maar bij een sterke al gauw enkele honderden meters. De levensduur van een zwakke tornado is vrijwel altijd kleiner dan een kwartier, terwijl een sterke tornado het soms wel een uur volhoudt.

Tags:

De herfst van 2013 gaat in de top 5 van natste herfstseizoenen sinds 1901 belanden. Met de neerslagverwachting voor komende […] Lees meer

Foto Jannes Wiersema

Deze oktober gaat de boeken in als een bijzonder zachte en natte herfstmaand. Met circa 12,1 graden komen we naar […] Lees meer