Weerrecords in de wereld: warmterecords

Geniet jij ook van warm weer? Zonder jas naar buiten, lekker in het zonnetje op een terras of het strand? Heerlijk! Hoewel het in de zomer in Nederland soms behoorlijk warm kan zijn, stelt de temperatuur in vergelijking met andere landen weinig voor. Sommige warmterecords zijn wel heel bizar. Lees met ons mee en laat je verbazen.

Een absoluut warmterecord is gemeten in Azizia, Libië, in 1922. Die dag was het maar liefst 57,8 graden, wauw! Helaas is dit warmterecord niet officieel. Waarom? Omdat de thermometer zich tijdens de meting een tijdje boven zwart asfalt bevond, wat de meting niet betrouwbaar genoeg maakt.

Officieel hoogste temperatuur ooit gemeten

Maar wat is dan wel het officiële warmterecord? Dit bedraagt 56,7 graden, iets ‘kouder’ dus dan het record in Libië, maar alsnog bloedheet. Dit record werd gemeten in, hoe toepasselijk, Furnace Creek op 10 juli 1913. Die plek ligt in Death Valley, Amerika.

De heetste regio op aarde

Mocht je nog niet geschrokken zijn van de zojuist genoemde temperaturen dan doen we er nog een schepje bovenop. Want het kan erger, echt. Al werd de officieel hoogste temperatuur gemeten in Death Valley, de Dasht-e Lut woestijn in Iran heeft de titel ‘heetste regio op aarde’. Hier zijn meerdere malen temperaturen van 70 graden gemeten. Kun je nagaan hoe weinig wij al uit onze handen krijgen op een tropische dag van 30 graden. Een kanttekening is wel dat de metingen die daar zijn gedaan (helaas) ook niet officieel zijn. De metingen zijn namelijk uitgevoerd met satellieten, terwijl een officiële meting wordt gedaan met een tegen de zon beschermde thermometer op 1,5 meter hoogte.

Tags:

In De Bilt is het 20 graden geworden en daarmee is het de eerste officiële warme dag van 2019. Op andere plaatsen werd het nog warmer. Lees meer

De aanhoudende droogte baart de boeren en ondernemers in Noord-Italië grote zorgen. Vooral de bij Nederlandse toeristen populaire gebieden zijn getroffen. Lees meer