Eerste najaarsstorm een feit

Vannacht heeft het voor de eerste keer deze herfst gestormd. Er was sprake van een uurgemiddelde van 9 Beaufort op station Hoek van Holland. Daarmee is de eerste najaarsstorm een feit. De storm ging gepaard met zware windstoten. De zwaarste windstoot werd gemeten in Hoek van Holland, dat was 108 km/uur.

De storm viel samen met een vrij hoog waterpeil, waardoor op veel plaatsen langs de kust sprake was van een verhoogde paraatheid van de hoogheemraadschappen. In Zeeland werd de Oosterscheldekering vannacht gesloten.

Stormfeitjes

Zwaarste windstoot: 108 km/uur in Hoek van Holland om 00:40 uur.
Hoogst gemeten windkracht:10 Beaufort in Hoek van Holland, daarna 9 Beaufort in IJmuiden, Vlieland en Lauwersoog.
Hoogste uurgemiddelde windkracht: 9 Beaufort in Hoek van Holland tussen 00:00 uur en 02:00 uur.

In het kielzog van Gonzalo

De noordwestenwind blijft in de kustregio’s nog enige tijd doorwaaien. Er staat dan een stormachtige wind tot diep in de ochtend. Ook komen windstoten tot 80 km/uur voor en trekken verscheidene buien over. In het binnenland is het al wat rustiger met 4-5 Beaufort en windstoten tot 60 km/uur. Vanavond zwakt de wind nog verder af en is het in vergelijking met gisteren en vanochtend rustig.

HMCZ_Eindverwachting_VLIS_H

Verwachte waterstanden voor Vlissingen.

Gevolgen van storm blijven beperkt

  • Verschillende bomen zijn omgevallen en hebben schade veroorzaakt aan auto’s. In Rijsbergen veroorzaakte een omgewaaide boom een gaslek.
  • Door blikseminslag is geen treinverkeer tussen Baarn en Den Dolder mogelijk.
  • De Oosterscheldekering werd gesloten. De storm en hoogtij samen veroorzaakten een zeer hoge waterstand. Om die reden werd eerder besloten de Hollandse IJsselkering bij Rotterdam dinsdagavond te sluiten. De Maeslantkering bij de Nieuwe Waterweg bleef open. (Bron: De Gelderlander)
  • Voor Zeeland werd vannacht rond 02:00 uur een waterstand van meer dan 3 meter boven NAP verwacht (bron: pzc.nl).
  • Het waterpeil in Rotterdam bereikte om 04:00 uur het hoogste punt van 2,71 boven NAP. Diverse kades en straten zijn tijdelijk ondergelopen (bron: nu.nl).
  • In Delfzijl werd een waterstand verwacht die ruim 2,5 meter hoger is dan gebruikelijk. Daarom gingen de dijkdoorgangen bij Delfzijl dicht, zo lieten waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s (beide Groningen) weten (bron: nu.nl).
  • KLM heeft wegens de storm een aantal vluchten geannuleerd. Reizigers kunnen deze vluchten gratis laten om boeken (bron: nu.nl).
  • Prorail zette extra storingsploegen in om de spoorbanen zo snel mogelijk vrij te maken als door de wind bomen en/of takken op het spoor vielen (bron: ns.nl).
  • Het AOC Terra in Groningen heeft zijn leerlingen i.v.m. de storm eerder naar huis gestuurd (bron: rtvnoord.nl).
  • Op Texel werden auto eigenaren die nog een auto bij de haven hebben staan verzocht deze weg te halen (bron: texelsecourant.nl).

Uitgebreide achtergrond

De storm werd dus veroorzaakt door restanten van orkaan Gonzalo. Deze restanten werden ingelijfd door een lagedrukgebied bij IJsland. Dinsdagmiddag ontstond een aparte kern binnen dit complexe lagedrukgebied. In de nacht naar woensdag passeert deze ten noordoosten van Nederland.

Verwachting voor 00 uur vannacht volgens het HIRLAM model.

Verwachting voor 00 uur vannacht volgens het HIRLAM model.

De schaal waarop deze processen plaatsvonden was zo klein dat de weermodellen grote moeite hadden het windveld op een juiste manier weer te geven. De modellen berekenden dat in de (noordelijke) kustprovincies geregeld stormkracht (9 Beaufort) werd bereikt. Daarbij was was kans op windstoten tot maar liefst 120 km/uur. We spreken pas van een storm als gedurende een uur lang de gemiddelde wind 9 Beaufort of meer is. Dit is dus op Hoek van Holland net behaald en met een maximale windstoot van 108 km/uur kunnen we spreken van een juiste verwachting.

Bomen nog vol in het blad

Door het lange nazomerweer staan veel bomen nog vol in het blad. In combinatie met regen, die de bladeren zwaarder maakt, was de kans op omvallende bomen significant groter dan bijvoorbeeld in januari bij een vergelijkbare windsnelheid.

Tags:
22 oktober 2014

Wintersporttrends 2015

Wintersporttrends

De wintersportvakantie is ook deze winter weer populair. Wat maakt het dat deze, over het algemeen duurste vakantie van het […] Lees meer

21 oktober 2014

5 x veilig op de piste

Regels op de piste

Winterport staat vooral voor heerlijk van bergen afstuiven en vals meeblèren in een après ski bar. Maar skiën en snowboarden […] Lees meer