Weerextremen nemen toe

Deze eeuw krijgen we steeds vaker te maken met hittegolven, terwijl de kans op een Elfstedentocht verder afneemt. Dat het klimaat verandert merken we de afgelopen jaren al heel duidelijk. Het aantal behaalde warmterecords is deze eeuw acht keer zo groot als het aantal kouderecords. Gemiddeld over de wereld is de opwarming hard op weg richting anderhalve graad. De temperatuur in ons land stijgt nog sneller en zal in 2050 1 tot 3 graden zijn gestegen ten opzichte van het huidige klimaat (1981-2010).

Dit betekent dat de kans op hete zomers toeneemt en we vaker zachte winters zoals de afgelopen jaren krijgen! Rond 2050 zullen de winters vergelijkbaar zijn met de huidige winters van Bordeaux (Fr.). Ons huidige “maartweer” wordt in 2050 de standaard voor januari en februari.

Kans op een absoluut hitterecord stijgt – 40 graden wordt mogelijk!

Uit de KNMI-klimaatscenario’s bijkt dat de extremen in het weer alleen maar verder zullen toenemen. De warmste en koudste dagen in het Nederlandse klimaat warmer nog sterker op dan het gemiddelde. Dit betekent dat de kans op extreme hitte en dus een absoluut hitterecord toeneemt. Zo komt een warmterecord van 40 graden deze eeuw dichtbij en moeten we er rekening mee houden dat we in de toekomst vaker met Spaanse hitte te maken krijgen!

Foto: Ben Saanen

Verdrievoudiging aantal dagen met tropische hitte

Het aantal tropische dagen (maxima van 30 graden of meer) zal richting 2050 waarschijnlijk meer dan verdubbelen en richting 2100 behoort een verdrievoudiging zelfs tot de mogelijkheid. In het warmste scenario kunnen we dan rekenen op 22 dagen met maxima van 30 graden of meer in De Bilt. Landinwaarts lopen deze getallen nog veel hoger op!

Het gemiddeld aantal zomerse dagen is al gestegen van 13 aan het begin van de vorige eeuw naar 29 nu. Volgens de klimaatscenario’s zal dit aantal dagen met 25 graden in De Bilt oplopen naar 35-60 per jaar aan het einde van deze eeuw. Dit hangt af van hoe sterk de opwarming doorzet en welke maatregelen wij nemen om de CO2-uitstoot te beperken.

Kans op een Elfstedenwinter slinkt enorm

Tegelijkertijd halveert het aantal vorstdagen (minima beneden het vriespunt) en zou het eind deze eeuw zover kunnen zijn dat het standaard is dat we geen enkele ijsdag (maxima beneden het vriespunt) beleven. Zachte winters zoals die van 2013-2014 en 2015-2016 zijn in dat geval dan de standaard geworden. De kans dat het deze eeuw nog tot een Elfstedentocht komt wordt kleiner en kleiner, maar ook uitschieters naar beneden t.o.v. de normaal blijven mogelijk!

5 tot 7% meer neerslag: natte winters en heftige zomerbuien

In de winter zal het 6 tot 30% natter worden dan in de referentieperiode (1981-2010). Dit komt vooral doordat het aantal dagen met meer dan 10 mm regen flink toeneemt. Ook hier zien we de extremen dus toenemen. De extremen zijn hierin meer regionaal dan landelijk.

onweer

In de lente en de zomer neemt de kans op neerslagextremen toe, maar ook de kans op droogte. Dit lijkt tegenstrijdig, maar in het toekomstige Nederlandse klimaat zien we dat er in korte tijd meer neerslag valt. In een warmer klimaat pakken de zomerbuien zwaarder uit, maar tijdens droge periodes kan meer vocht verdampen en neemt de kans op droogte toe! Klein voordeel is dat bij hogere CO2-waarden de planten minder vocht verdampen, waardoor de vegetatie langer met het aanwezige vocht uit de voeten kan.

Opwarming biedt ook kansen

Nederland krijgt met extremer weer te maken, maar het “nieuwe” weer biedt ook kansen. Nederland zou een wijnland kunnen worden, en vergeet niet dat we mogelijk een perfect vakantieland in de dop zijn. Rond de Middellandse Zee wordt het te heet, waardoor mensen voor een aangename vakantie beter terecht kunnen in Nederland. Nog een bijkomend voordeel is dat ons gasgebruik flink omlaag kan, aangezien we ’s winters minder hoeven te stoken om ons huis te verwarmen!

Foto: Jannes Wiersema

Tags:

2018 kent een recordaantal van 54 officiële zomerse dagen. Is dit een uitzondering of is er sprake van een duidelijke trend? Lees meer

Tropische storm Luban koerst richting Jemen en kan met 110-120 km/uur orkaankracht bereiken. Er is kans op 200-400 mm regen, maar Luban kan nog afbuigen. Lees meer