Weerextremen nemen toe: verdrievoudiging aantal dagen met tropische hitte

Het wordt steeds warmer in Nederland en dat zullen we merken! Het aantal tropische dagen in een jaar blijft maar toenemen. Naar verwachting zal het aantal dagen met tropische hitte zelfs verdrievoudigen aan het eind van deze eeuw. In de warmste klimaatscenario’s is zelfs een vervijfvoudiging mogelijk! De hoeveelheid tropische dagen in de toekomst hangt af van de maatregelen die we nemen om de uitstoot van CO2 te beperken.

Tropische dagen zijn dagen waarop het 30 graden of warmer is. Nu komt het in De Bilt in een normale zomer op 4 dagen tot tropische temperaturen. De verwachting is dat het aantal tropische dagen rond 2050 is verdubbeld (circa 9 dagen) en in 2085 verdrievoudigd (ongeveer 13 dagen). Toch is dit niets vergeleken bij het warmste klimaatscenario! In deze berekeningen, waarbij we ongestoord CO2 blijven uitstoten, komt het aantal tropische dagen in De Bilt uit op maar liefst 21! Dat is bijna een vervijfvoudiging!

De Bilt is zeker niet de heetste plek van Nederland. Zo gaat Maastricht in het warmste scenario in 2085 gebukt onder maar liefst 28 tropische dagen. Het is dan dus bijna een maand heter dan 30 graden! Wie de hitte wil ontvluchten kan in Den Helder gaan wonen. De Noord-Hollandse plaats kan rekenen op ongeveer 7 tropische dagen per jaar in 2085.

40 graden in Nederland: het gaat vaker gebeuren!

Uit de KNMI-klimaatscenario’s blijkt dat de extremen in het weer alleen maar verder zullen toenemen. De warmste en koudste dagen in het Nederlandse klimaat warmer nog sterker op dan het gemiddelde. Dit betekent dat er meer hitterecords gebroken zullen worden dan kouderecords. Op dit moment bedraagt de verhouding acht warmterecords tegen één kouderecord in een jaar.

Niet alleen het aantal hitterecords neemt toe, ook dagen met extreme hitte komen vaker voor. Op 25 juli 2019 werd voor het eerst sinds de metingen begonnen in Nederland de grens van 40 graden overschreden. In de toekomst zal het vaker 40 graden worden in ons land. Ook moeten we er rekening mee houden dat we vaker met Spaanse hitte te maken krijgen!

Foto: ANP

Tags:

Valt jouw zomervakantie vroeg dit jaar? Dan heb je geluk! Lees snel verder om te weten te komen wat het weer deze zomervakantie in Nederland wordt. Lees meer

Wie van hitte houdt zit na het weekend gebakken in Nederland. Het kan ruim 30 graden worden! Maar zoals dat gaat in ons land duurt hitte niet lang. Lees meer