Wat is nazomer?

Nazomer of nazomerweer zijn woorden die vaak worden gebruikt in weerberichten of nieuwsitems rond deze tijd van het jaar. Wanneer wordt deze term gebruikt? Wat is nazomer nou eigenlijk en wanneer hebben we ermee te maken? 

Nazomer is niks anders dan een periode van warm weer in de herfst, zo tussen half september en half november. Wanneer de wind in deze periode uit een zuidelijke richting komt, heeft Nederland vaak te maken met warm en overwegend zonnig weer. Dit weertype wordt dan ook wel “nazomerweer” genoemd.

Dat het in deze tijd van het jaar nog zo warm en zonnig kan zijn heeft een reden. In de zomer is het in Zuid-Europa snikheet. Die warmte bouwt zich op in de bodem, meren en zeeën en met het korter worden van de dagen geeft het land die warmte heel langzaam af. Als de wind dan uit het zuiden komt, weet die warmte ons heel makkelijk te vinden. Vergelijk het met de muur van je huis. Die wordt op een hete zomerdag in de brandende zon bloedheet. Wanneer de zon onder is voelt de muur nog steeds warm aan.

Wat is nazomer?

Mensen maken vaak graag dankbaar gebruik van een periode met nazomerweer. Foto: Marc van Wezemael

Niet alleen in Nederland is nazomer een begrip

We zijn in Nederland niet de enige die een woord hebben voor het fenomeen dat wij kennen als ‘nazomer’. Het wordt ook wel ‘oudewijvenzomer’ genoemd, wat afstamt van het Duitse Altweibsommer. In Noord-Amerika gebruiken ze de term “Indian summer” om een ongewoon droge en warme periode in de herfst aan te duiden.

Wordt het binnenkort mooi nazomerweer? Je leest het in ons weerbericht.

Hoofdfoto: ANP

Tags:

Het oosten van Australië kampt met natuurbranden. Alleen al in Nieuw-Zuid-Wales zijn er 46 brandhaarden. De branden breiden zich bovendien snel uit. Lees meer

herfstvakantie regio zuid

Check de weersverwachting voor de herfstvakantie in regio zuid. Krijgt het aankomende warme weekend ook een mooi vervolg? Lees meer