Dit was de mooiste maart ooit

Nog nooit kende maart zulk mooi weer. We maakten niet eerder zoveel mooi weerdagen mee in maart als dit jaar. De zon scheen record-vaak en ook de maximum temperatuur was record-hoog. Daarbij viel nauwelijks neerslag.

De warmste dag deze maart was 20 maart met 21,2 graden in De Bilt, in Limburg steeg de temperatuur tot 23 graden. Samen met 30 en 31 maart komt het totaal aantal warme dagen (>20 graden) uit op 3. Nooit eerder is het voorgekomen dat maart meer dan 2 warme dagen telt. De laatste maart met 2 warme dagen was die van 1990. Gemiddeld eens in de 7 jaar maken we (een) warme dag(en) mee in maart.

Nog nooit zoveel mooi weerdagen

De belangrijkste meetwaarde is het aantal ADS-dagen (Above normal, Dry and Sunny) oftewel mooi weerdagen: dagen waarop het boven gemiddeld warm is, het (zo goed als) droog blijft en minstens de helft van de maximale zonduur wordt gemeten. Deze maart telt 16 ADS-dagen. Het oude record stamt uit 2012, toen werden er 13 geregistreerd. Normaal mogen we rekenen op 3,7 ADS-dagen per maartmaand.

Deze maart kende hoogste aantal zonuren

Het aantal zonuren komt uit op 205 uur (meer zon dan in een zomermaand juni, juli of augustus), nog nooit kwam de zon zolang door de wolken in maart. Alleen 17 en 18 maart scheen de zon niet of nauwelijks, op andere dagen kregen we een flinke portie zon te verwerken.

Een van de warmste maartmaanden ooit

Ook eindigt maart 2014 naar verwachting in de top drie warmste maartmaanden ooit met zo’n 8,4 graden. De gemiddelde etmaaltemperatuur komt uit rond 8,4 graden. De warmste maart ooit stamt uit 1991 met een gemiddelde van 8,8 graden. Een jaar eerder werd het 8,5 graden en in 1957 werd 8,4 graden als gemiddelde geregistreerd.

De belangrijkste reden dat we niet de warmste maart ooit meemaken ligt in het feit dat het ‘s nachts vaak vroor. In 8 nachten vroor het in De Bilt deze maand. Ter vergelijk: in de hele winter vroor het in slechts 10 nachten.

Hoogste gemiddelde maximumtemperatuur

Nog niet eerder was de maximumtemperatuur gemiddeld zo hoog als deze maart. Het gemiddelde van alle dagelijkse maximumtemperaturen komt uit op 13,8 graden. Het oude record uit 1938 met 13,1 is dus ruim uit de boeken.

Nauwelijks neerslag

Gemiddeld over het land viel deze maand nog geen 30 mm neerslag. Normaal mogen we rekenen op een dubbele hoeveelheid. De eerste dagen van maart viel wat neerslag en ook in de periode van 18 en 23 regende het af en toe. Vooral op 21 maart viel veel neerslag met plaatselijk meer dan 20 millimeter.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

We sluiten de maand maart af in stijl. Nooit eerder was het zo warm op 31 maart als vandaag. De […] Lees meer

We sluiten de maand maart af met een van de zonnigste en warmste weekenden in maart ooit. De maxima lopen […] Lees meer