Dit zijn de warmste en zonnigste Hemelvaartsdagen

Hemelvaartsdag komt er weer aan en voor velen is dat hét begin van het kampeerseizoen! Of het dit jaar lekker weer is om naar de camping te trekken in het hemelvaartsweekend lees je hier. In dit artikel blikken we terug op de warmste en zonnigste Hemelvaartsdagen uit de meetgeschiedenis.

Op Hemelvaartsdag is het in De Bilt nog nooit tropisch warm geweest. In 1954 kwam de temperatuur het dichtst in de buurt van de tropische 30 graden. Het werd toen maar liefst 29,2 graden. Daarbij was het zeer zonnig met zo’n 12 uur zonneschijn. Er zijn in totaal vijf jaren geweest met zomerse warmte (maxima van 25 graden of meer) op Hemelvaartsdag. Naast 1954 waren dit 1922, 1924, 1992 en 2003.

Warmste Hemelvaartsdag

In alle vijf de jaren uit de top-5 werd Hemelvaartsdag laat in het jaar gevierd. De kans op warm weer is dan een stuk groter. Op de vroegst mogelijke datum, 30 april, is de normale maximumtemperatuur in De Bilt 16 graden. De laatst mogelijke datum is 3 juni. Eind mei en begin juni ligt de gemiddelde maximumtemperatuur 3-4 graden hoger dan op de vroegst mogelijke Hemelvaartsdag. Toch zegt dit niet alles, want op plek 6, 7 en 8 staan jaren waarin Hemelvaartsdag al vroeg in mei viel.

Lees hier wat de datum van Hemelvaartsdag bepaalt

Normaal is het 18 graden met Hemelvaart

Gemiddeld genomen is het op Hemelvaartsdag in het huidige klimaat ruim 18 graden. Voor de jaren ’80 lag dit gemiddelde op circa 17 graden. 25% van de Hemelvaartsdagen sinds 1901 kenden een maximumtemperatuur van 20 graden of meer. Temperaturen van 15-20 graden kwamen 41% van de tijd voor en in 34% van de gevallen bleef de temperatuur steken beneden 15 graden. Zie de grafiek hieronder.

Temperatuur met Hemelvaart

Zonnigste Hemelvaartsdag

Met Hemelvaartsdag zijn de dagen altijd lang en dat kan veel zonuren opleveren. De zonnigste editie ooit was die van 2 juni 2011. Toen werden in De Bilt 15,2 zonuren geregistreerd. Recenter, in 2017 was het ook bijna de hele dag zonnig. Toen scheen de zon 14,6 uur. De tweede plek wordt ingenomen door 2001 met 14,8 zonuren.

Ben jij niet zo’n fan van warmte? Dan is dit bericht meer iets voor jou.

Foto: ANP

Tags:

Op Hemelvaartsdag trekken veel mensen eropuit, maar het weer werkt niet altijd mee. In het verleden was het soms ijzig koud of viel een flinke plens regen.    Lees meer

Vandaag heeft het al flink geregend. Vooral in het zuidwesten van het land is er al veel gevallen en de regen is nog niet voorbij. Lees meer