Warme en vrij zonnige junimaand

De eerste helft van het jaar verliep tot dusver vrij warm met een gemiddelde temperatuur van twee graden boven normaal. Ook de maand juni was een warme maand. Naar verwachting komt de gemiddelde maandtemperatuur uit op 16,2 graden. Het was bovendien vrij zonnig en er viel wat minder neerslag dan normaal. Wel veroorzaakten enkele stevige buien veel overlast.

De langjarig gemiddelde junitemperatuur ligt op 15,6 graden. Met 16,2 graden gaat deze maand als warmer dan normaal de boeken in. Daarmee is juni de zevende te warme maand op rij.

Strandweer en stevige buien

De eerste week van de maand verliep wisselvallig met enkele zonnige dagen en een paar dagen met buien. Juist tijdens het pinksterweekend, 7 tot en met 9 juni, bereikte de temperatuur zomerse waarden en zochten veel mensen het strand op. 7 juni was de warmste dag van de maand, met 27,6 graden in De Bilt en de eerste lokale tropische dag van het jaar in het zuidoosten van het land. Zowel in Limburg als het oosten van Noord-Brabant werd de 30 graden overschreden.

Nog datzelfde weekend werd het warme weer afgestraft met enkele stevige onweersbuien, soms met grote hagelstenen. Vooral pinkstermaandag ontstonden enkele onweerscomplexen waarbij zeer zware windstoten voorkwamen. Er werd daartoe zelfs een weeralarm, code rood, uitgegeven. Pinkpop kwam met de schrik vrij: de buien die over het festivalterrein trokken waren net wat in activiteit afgenomen.

Zonnig en relatief droog

Na de warmte rond Pinksteren volgden enkele weken met relatief weinig neerslag en vrij veel zon. De middagtemperatuur lag daarbij rond 20 graden. De maand verliep uiteindelijk vrij zonnig: de zon scheen gemiddeld 220 uur tegenover 194 normaal.

juni_2014_vrlpg

Vrij droog ondanks buiige maandafsluiting

De laatste paar dagen van de maand hebben we met buien te maken. Daarbij is ook een behoorlijke onweerskans aanwezig. Ondanks deze buienactiviteit komt de maand naar verwachting iets minder nat uit dan normaal. Uiteindelijk komen we uit op een neerslaghoeveelheid van 50 tot 60 millimeter. Normaal valt 68,4 mm regen in juni. Dat we nog nauwelijks met droogteproblemen te maken hebben, is te danken aan het behoorlijk natte voorjaar.

2014 tot dusver bovengemiddeld zonnig en warm

Het eerste halfjaar van 2014 verliep zeer warm met een gemiddelde temperatuur van 10,2 graden tegenover 8,3 graden normaal. Naast warm was het ook bovengemiddeld zonnig, alle maanden waren tot nu toe zonniger dan normaal. Over de vijf landelijke hoofdstations scheen de zon gemiddeld bijna 1000 uur tegenover ongeveer 830 uur normaal. Vlissingen was het zonnigst, in Eelde, bij Groningen, ging de zon het vaakst schuil achter bewolking.

Foto: Kiev.Victor

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Dat het klimaat opwarmt is niet meer te ontkennen, maar voor sommigen van ons blijft het een ver van het […] Lees meer

Nederland heeft de poulefase glansrijk doorstaan. In de achtste finale staan we tegenover de Mexicanen. De heethoofden uit Midden-Amerika, Los […] Lees meer