Waar schijnt de zon het meest?

De afgelopen dagen ontdekten we dat het noorden van Limburg als het om warm en droog weer gaat de beste papieren van Nederland heeft. Maar wat is droog en warm weer zonder voldoende zonneschijn? Bij deze het laatste artikel uit een serie over het Nederlandse klimaat: de zon!

Normale hoeveelheid zon per jaar (Bron: KNMI)

Kustgebieden meeste zonuren

Aan de westkust en op de westelijke Waddeneilanden is over het gehele jaar de meeste ruimte voor de zon. De westkust kan normaal gesproken rekenen op 1750 zonuren per jaar, terwijl het oosten van het land het moet doen met ruim 1500 zonuren. De meimaand is de zonnigste maand van het jaar. De zon schijnt in De Bilt dan 40% van de langst mogelijke duur.

Koud zeewater oorzaak zonnige stranden

Het flink hogere aantal zonuren in het westen van het land komt grotendeels tot stand in het voorjaar en in de zomer. Boven het relatief koude water van de Noordzee wordt de wolkenvorming onderdrukt. Doordat de wind vaak uit westelijke richtingen waait hebben opklaringen in een smalle kuststrook vrij spel. In het binnenland stijgen warme bellen met lucht op vanaf de grond. Op grote hoogte condenseert het aanwezige vocht en ontstaan er wolken.

Regenstoringen houden over het algemeen geen rekening met de temperaturen aan de grond. Op dagen dat depressies het voor het zeggen hebben zijn de verschillen tussen de kust en het binnenland een stuk kleiner. Toch klaart het ook dan aan zee gemakkelijker op. In het najaar verdwijnen de verschillen tussen de kustgebieden en het binnenland.

Steeds zonniger in Nederland

Van jaar tot jaar kan de hoeveelheid zonneschijn in Nederland sterk verschillen. De laatste jaren is het over het algemeen steeds zonniger geworden. Dit valt vooral te koppelen aan een daling van het aantal mistdagen. Het aantal mistdagen is afgenomen door een toename van westenwinden en doordat de lucht schoner is geworden. Er zijn minder deeltjes in de lucht waar waterdruppeltjes zich op kunnen afzetten.  Hierdoor komt het dus minder vaak tot mist en kan de zon vaker schijnen.

Zonrecords

Het zonnigste jaar sinds het begin van de metingen is 2003 met 2075 zonuren gemiddeld over het land. Het somberste jaar 1988 noteerde slechts 1218 uur. De donkerste dag ooit in De Bilt was 25 november 2005, toen sneeuw en wind in grote delen van Nederland chaos veroorzaakten.

Een aantal recente zonrecords (gemiddeld over het land) op een rijtje:

–          Lente 2011: zonnigste in ten minste 100 jaar
–          Januari 2009: zonnigste sinds begin metingen
–          April 2007: zonnigste sinds begin metingen
–          Juli 2006: zonnigste sinds 1904
–          Februari 2003: zonnigste sinds begin metingen
–          Winter 2003: zonnigste sinds begin metingen

Tags:

Het orkanenseizoen barst langzaam los; gisteren werd Shanghai al getroffen, vandaag was Mexico aan de beurt. Hoe krachtig is Ernesto …
Lees meer...

 

Uit ons artikel van gisteren bleek dat Limburg de warmste regio van Nederland is. Niet onbelangrijk is de vraag of …
Lees meer...