Waar blijft de zomer?

Een eenvoudige vraag, maar geen eenvoudig antwoord. Feit is dat de meteorologische zomer (vanaf 1 juni) nog geen vuist heeft kunnen maken en tot nu toe nat en koel is verlopen. Zal juli het tij weten te keren?

Waar blijft de zomer?

Belabberd juniweer1
Op alle fronten loopt de maand juni achter de feiten aan, behalve één: neerslag!  Op dit moment ligt de maandgemiddelde temperatuur 2,2 graden achter op normaal en ging de zon vaker achter de wolken schuil dan dat je normaal in juni mag verwachten. De neerslag is wel goed op dreef. Normaal 66 mm en 43 uur; op dit moment 41 mm en 41 uur.

Depressies in de bocht
In juni konden depressies met speels gemak over het West-Europese continent bewegen en “slecht” weer veroorzaken. De zuidelijke positie van de straalstroom weerhield daarbij een langdurige stijging van de temperatuur. De druksystemen lijken de komende weken te worden geherstructureerd waardoor een zomerse uitbraak mogelijk wordt.

Alle ogen op juli
We schrijven inmiddels 19 juni en voor de korte termijn lijkt er nog geen zomers weer in de verwachting te zitten. Kortom: we eindigen deze maand zoals we hem zijn begonnen, met wisselvallig weer. De ogen zijn daarom op juli gericht. Als we de zomerverwachting volgen dan mogen we een gemiddelde zomer verwachten. Het slechte juniweer zal dan ergens gecompenseerd moeten worden. Wellicht met een warme en zonnige julimaand!

 

1 Alle waarden hebben betrekking op meetlocatie De Bilt.

Tags:

Een eenvoudige vraag, maar geen eenvoudig antwoord. Feit is dat de meteorologische zomer (vanaf 1 juni) nog geen vuist heeft […] Lees meer

Win kaarten voor XO live!

Een eenvoudige vraag, maar geen eenvoudig antwoord. Feit is dat de meteorologische zomer (vanaf 1 juni) nog geen vuist heeft […] Lees meer