Voorjaar in de Alpen: wisselvalligheid troef

Het weer in de Alpen laat zich in het voorjaar maar moeilijk voorspellen. Het ene jaar kan het in maart al 20 graden zijn, terwijl het een jaar eerder rond die tijd nog sneeuwde. Bovendien bestaan er grote verschillen tussen het noorden en het zuiden van het Alpengebied. En dan is er nog de Föhn: de warme, zeer droge wind die door verschillende dalen waait.

Met het verstrijken van de maanden is één ding zeker: hoe verder richting de zomer, hoe kleiner de kans op winterse neerslag. Boven de 2.000 meter hoogte komt sneeuw het hele jaar voor, maar in mei is de kans op een sneeuwdek lager in de bergen erg klein.

Het is weleens voorgekomen dat het eind april nog sneeuwt en dat die sneeuw bleef liggen. Op 27 april 2016 viel in het Oostenrijkse Bad Eisenkappel zelfs 31 centimeter. Zo laag in de Karintische bergen was in dertig jaar tijd niet zo’n groot sneeuwdek gevallen.

Verschillen noord en zuid

Het voorjaar in het zuiden van de Alpen verloopt veel warmer dan het voorjaar in het noorden van het berggebied. Ook is het in het zuiden een stuk zonniger. Niet voor niets wordt het aan Italië grenzende kanton Ticino ook wel de ‘Sonnenstube’ van Zwitserland genoemd; vrij vertaald de zonnekamer van Zwitserland.

Zonniger en warmer betekent niet dat er minder neerslag valt in het zuiden van de Alpen: het is er net zo nat als in het noorden. In Lugano is mei met 196 millimeter neerslag zelfs de natste maand van het jaar. Wel valt de regen in de zuidelijke Alpen doorgaans in de vorm van buien, terwijl het in het noorden vaak langdurig, maar minder hard regent.

De Föhn

Kenmerkend voor het voorjaar in de Alpen is de zogenoemde Föhn: de warme en zeer droge wind die met name in verschillende dalen waait. De Föhnwind is stormachtig en gaat gepaard windvlagen. Met de warme wind komen hoge temperaturen, zo kan het in maart al 20 graden worden.

In het noorden van de Alpen is sprake van de Föhn bij een zuidenwind, in het zuiden van de Alpen bij noordenwind. Typische ‘Föhndalen’ zijn het Wipptal, dat is het dal van de Brennerpas, en het dal van de Reuss, bekend van de A2 richting de Gotthardtunnel.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

De grote hoeveelheid sneeuw die in januari in Oostenrijk is gevallen is grotendeels verdwenen. Vooral in de dalen smolt de sneeuw, hogerop ligt nog 2 meter. Lees meer

Een week geleden wast het in Chicago bijna 23 graden en afgelopen weekend viel een laag sneeuw van 10 cm. De sneeuw is inmiddels gesmolten. Lees meer