Voor het eerst dit najaar vorst aan de grond

Voor het eerste deze herfst is het tot vorst aan de grond gekomen. Woensdagavond 5 november daalde de temperatuur op station Eindhoven op klomphoogte tot onder het vriespunt. Om 21:30 uur was het daar -0,3 graden.

Sinds de start van de temperatuurmetingen op 10 cm hoogte (in 1971) is het niet voorgekomen dat de eerste vorst aan de grond zo lang op zich liet wachten. Het oude record was 1 november. In 2001 en 2006 werd op die datum de eerste grondvorst van het najaar waargenomen in respectievelijk Gilze-Rijen en Ell.

Gemiddeld genomen (1971-2014) vindt de dag met de eerste grondvorst in Nederland half september plaats. Vorig jaar kwam het op 27 september voor het eerst tot vorst op klomphoogte. In 2012 lukte dit al op 1 september.

Eerste grondvorst sinds 2 juni

De laatste grondvorst voor de zomer werd dit jaar genoteerd op 2 juni op weerstation Twenthe. Van 3 juni tot en met 4 november heeft het aan de grond dit jaar dus niet gevroren. Het is de afgelopen maanden al wel twee keer aan de grond afgekoeld tot het vriespunt. Op 23 september en in de nacht naar 5 november bereikte de temperatuur op respectievelijk meetstation Twenthe en Volkel precies 0,0 graden. Nu is het dus voor het eerst weer aan de grond afgekoeld onder nul.

Vorst op normale waarneemhoogte, anderhalve meter, is dit najaar nog niet waargenomen. Voor een recordlate eerste vorstnacht moet het in De Bilt nog anderhalve maand niet vriezen.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.
7 november 2014

Emmers vol regen

In Nederland valt er de laatste, maar ook de komende dagen, weinig neerslag. In het Middellandse Zeegebied is het weerbeeld […] Lees meer

Deze herfst is het nog op geen enkel officieel Nederlands weerstation tot vorst aan de grond gekomen. Sinds de start […] Lees meer