Tyfoon Vicente legt Hongkong plat

Hongkong werd dinsdag getroffen door een tyfoon die veel schade veroorzaakte. Bij de passage raakte minstens 130 mensen gewond. Het is de eerste keer sinds 1999 dat er een tyfoon over de Chinese stad trok.

Lees meer over Tyfoon Haiyan: http://nieuws.weeronline.nl/super-orkaan-haiyan/

Hoge windsnelheden, samenleving tijdelijk op zijn gat

De tyfoon Vicente bereikte dinsdag windsnelheden tot 140 km/u met veel windschade tot gevolg. Een groot deel van het openbaar vervoer lag plat. Ook de beurs, scholen en andere openbare gelegenheden waren gesloten. Op het vliegveld van Hongkong werden meer dan 300 vluchten geschrapt of vertraagd. Rond 10 uur lokale tijd werd de tyfoonwaarschuwing ingetrokken.

De verwachting is dat de tyfoon verder landinwaarts trekt en rap in kracht afneemt. Hij zal hooguit nog voor lokale neerslagoverlast zorgen, maar de scherpste randjes zijn er vanaf.

Hoe ontstaat een tyfoon?

Een tyfoon is niets anders dan de Aziatische benaming voor een orkaan. Orkanen ontstaan uit een groot gebied met samengesmolten onweersbuien vanaf de tropen. Het warme zeewater van de Atlantische of Stille Oceaan (met temperaturen boven 27 graden) zorgt voor extra voeding van onderaf, waardoor zulke complexen soms uitgroeien tot een orkaan. Het orkanenseizoen loopt grofweg van begin juni tot eind november.

De verwachting voor de komende dagen is dat Vicente afzwakt tot een Tropische Storm.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.
25 juli 2012

Let op: zonkracht 7!

De zomer is eindelijk uit zijn schulp gekropen en dat betekent dat de vakantiegangers onder ons veelal buiten zullen vertoeven. […] Lees meer

Het is zeldzaam deze zomer, een aantal dagen achter elkaar lekker weer. Nederland geniet met volle teugen maar er zijn […] Lees meer