Top-10 heetste plekken op aarde

In Nederland is een beetje zon best lekker, zeker in de zomer. Dan kan een middagje genieten van het zonnetje op een terras echt heerlijk zijn. Maar er zijn ook plekken op onze aardbol waar je de zon beter kunt vermijden, omdat het er simpelweg snikheet is. Deze bestemmingen kunnen levensgevaarlijk zijn, want dit zijn de heetste plekken op aarde.

10. Mexicali – Mexico – 52°C

We beginnen het lijstje met de 10 heetste plekken op aarde in Mexico. De stad Mexicali ligt tegen de Amerikaanse grens, zo’n tweehonderd kilometer ten oosten van San Diego. Dat is dus midden in de woestijn. De temperaturen in Mexicali lopen op tot zo’n 50 graden in de zomer. Op 28 juli 1995 werd het er maar liefst 52 graden, de warmste dag die deze regio ooit heeft meegemaakt.

9. Jeddah – Saoedi-Arabië – 52°C

Een temperatuur hoger dan 43 graden is in Jeddah geen uitzondering. Het hoogtepunt werd vastgelegd op 23 juni 2010. Toen werd het 52 graden.

8. Al Jazeera Grensstation – Verenigde Arabische Emiraten – 52,1°C

De thermometer bij het grensstation wees in juli 2002 een ongekend hoge temperatuur aan. Het werd er 52,1 graden en dat was goed voor een record in de Verenigde Arabische Emiraten.

7. Mohenjo-Daro & Turbat – Pakistan – 53,5°C

Op 28 mei 2017 moesten de inwoners van Turbat de hoogste temperatuur ooit in Pakistan onder ogen zien toen het kwik naar de 53,5 graden schoot. Deze dag gaat de boeken in als heetste dag in de geschiedenis van Pakistan. Overigens moet Turbat het record wel delen met Mohenjo-Daro, waar op 26 mei 2010 dezelfde temperatuur werd gemeten.

6. Ahvaz – Iran – 53,7°C

Het Iraanse klimaat kent grote temperatuurverschillen in de verschillende seizoenen. De winters zijn vrij koud en alleen in steden aan de Perzische Golf is de temperatuur aangenaam. In de bergachtige gebieden zijn de winters streng en op sommige plaatsen maakt uitgebreide sneeuwval de wegen maandenlang onbegaanbaar. Daarentegen zijn de zomers zeer heet in Iran. Temperaturen boven de 45 graden zijn geen uitzondering. Op 29 juni 2017 werd in de stad Ahvaz een record temperatuur van 53,7 graden gemeten.

5. Basra – Irak – 53,9°C

In de Iraakse stad Basra steeg de temperatuur op 22 juli 2016 naar 53,9 graden. Voor Basra een record, in het Midden-Oosten net niet. Een dag eerder werd namelijk in buurland Koeweit een recordhoge temperatuur gemeten van 54,0 graden.

4. Mitribah – Koeweit – 54°C

Het hele Midden-Oosten werd op 21 juli 2016 getroffen door een hittegolf. In Irak, Koeweit, Saoedi-Arabië en het westen van Iran steeg de temperatuur tot ver boven de 51°C. Het record was echter voor de stad Mitribah, in Koeweit, waar het kwik 54,0 graden bereikte.

3. Tirat Zvi – Israël – 54°C

Tirat Zvi is een religieuze Kibboets in de Beit She’an Valley, tien kilometer ten zuiden van de stad Beit She’an. Het ligt 220 meter onder zeeniveau. Op 21 juni 1942 werd hier een temperatuur gemeten van maar liefst 54 graden. Er wordt getwijfeld aan de nauwkeurigheid van de meting in Tirat Zvi, maar dat het bloedheet kan worden in Israël mag duidelijk zijn.

2. Kebili – Tunesië – 55°C

Kebili is een oase in de woestijnen van Tunesië. De inwoners van het stadje moeten zich weren tegen temperaturen die kunnen oplopen naar ver boven de 40 graden. 7 juli 1931 maakte het wel hel bont. Toen werd het er ,aar liefst 55 graden! De geschiedenis van het stadje is al meer dan 200.000 jaar oud, en manieren om met de hitte om te gaan worden doorgegeven van generatie op generatie.

1. Furnace Creek, Death Valley – Verenigde Staten – 56,7°C

De beroemde Death Valley in California is de nummer één in de lijst met heetste plekken op aarde. Ondanks dat het de droogste en heetste regio van Noord-Amerika is, wordt het gebied graag bezocht door natuurliefhebbers en avonturiers. Death Valley ligt grotendeels onder zeeniveau, is omgeven door bergen en laat de temperatuur regelmatig richting 50 graden gaan. Eigenlijk is dit de meest constante hete plek op aarde. Het record van 56.7 graden dateert van 10 juli 1913. Ondanks de hoge temperaturen is er leven mogelijk in de heetste en droogste plek van de Verenigde Staten. ’s Nachts zijn vossen en knaagdieren actief. En wanneer er wat regen valt schieten de bloemen uit de grond.

Tags:

Het is druk op de wegen doordat veel mensen een weekend vrij zijn en er met het zonnige weer op uit trekken. Ook in het weekend wordt drukte verwacht. Lees meer

De huid is nog niet gewend aan de zon en daarom kan je sneller verbranden dan je zou verwachten. Ook koele wind van zee kan daar niks aan doen. Lees meer