Toekomstig Nederlands klimaat wordt extremer

Komende eeuw zullen we steeds vaker te maken krijgen met hittegolven, terwijl de kans op een Elfstedentocht verder afneemt. Dit blijkt uit nieuwe berekeningen van het toekomstig klimaat in Nederland. Verder is inmiddels wel duidelijk dat de mens verantwoordelijk is voor de snelle opwarming van de aarde. We proberen in dit artikel eenvoudig te schetsen wat ons te wachten staat!

Zachte winters en hete zomers!

Volgens de nieuweklimaatscenario’s die vandaag door het KNMI zijn gepresenteerd zal, door het versterkte broeikaseffect, de gemiddelde maximumtemperatuur in 2050 met 1 tot 3 graden zijn gestegen ten opzichte van het huidige klimaat. Dit betekent dat de kans op hete zomers toeneemt en we vaker zachte winters zoals afgelopen jaar krijgen!

Het is inmiddels wel duidelijk dat de snelle opwarming van de aarde op de mens is terug te voeren. De temperatuurstijging, die in de verschillende klimaatscenario’s naar voren komt, is duidelijk groter dan de natuurlijke variatie. De natuurlijke variatie is de temperatuurverandering zonder invloed van de mens.

Rond 2050 zullen de winters vergelijkbaar zijn met de huidige winters van Bordeaux (Fr.). Ons huidige “maartweer” wordt in 2050 de standaard voor januari en februari.

Kans op een absoluut hitterecord stijgt – 40 graden wordt mogelijk!

Uit de nieuwe klimaatscenario’s volgt dat de extremen in het weer alleen maar verder zullen toenemen. De warmste en koudste dagen in het Nederlandse klimaat warmer nog sterker op dan het gemiddelde. Dit betekent dat de kans op extreme hitte en dus een absoluut hitterecord toeneemt.Zo komt een warmterecord boven 40 graden nog deze eeuw dichtbij. Hou er rekening dat we in de toekomst vaker met Spaanse hitte te maken kunnen krijgen!

Wordt dit de hittegolf van zomer 2050?

Wordt dit de hittegolf van zomer 2050?

Verdrievoudiging aantal dagen met tropische hitte

Het aantal tropische dagen (maxima van 30 graden of meer) zal richting 2050 waarschijnlijk meer dan verdubbelen en richting 2100 behoort een verdrievoudiging zelfs tot de mogelijkheid. In het warmste scenario kunnen we dan rekenen op 22 dagen met maxima van 30 graden of meer in De Bilt. Landinwaarts lopen deze getallen nog hoger op!

Kans op een Elfstedenwinter slinkt enorm

Tegelijkertijd halveert het aantal vorstdagen (minima beneden het vriespunt) en zou het eind deze eeuw zover kunnen zijn dat het standaard is dat we geen enkele ijsdag (maxima beneden het vriespunt) beleven. De zachte winter van afgelopen jaar is in dat geval dan de standaard geworden. De kans dat het deze eeuw nog tot een Elfstedentocht komt wordt kleiner en kleiner, maar ook uitschieters naar beneden t.o.v. de normaal blijven mogelijk!

onweer5 tot 7% meer neerslag: natte winters en heftige zomerbuien

In de winter zal het 6 tot 30% natter worden dan in de referentieperiode (1981-2010). Dit komt vooral doordat het aantal dagen met meer dan 10 mm regen flink toeneemt. Ook hier zien we de extremen dus toenemen. De extremen zijn hierin meer regionaal dan landelijk.

In de lente en de zomer neemt de kans op neerslagextremen toe, maar ook de kans op droogte. Dit lijkt tegenstrijdig, maar in het toekomstige Nederlandse klimaat zien we dat er in korte tijd meer neerslag valt. In een warmer klimaat pakken de zomerbuien zwaarder uit, maar tijdens droge periodes kan meer vocht verdampen en neemt de kans op droogte toe! Klein voordeel is dat bij hogere CO2-waarden de planten minder vocht verdampen waardoor de vegetatie langer met het aanwezige vocht uit de voeten kan.

Opwarming biedt ook kansen

Nederland krijgt met extremer weer te maken, maar het “nieuwe” weer biedt ook kansen. Nederland zou een wijnland kunnen worden, en vergeet niet dat we mogelijk een perfect vakantieland in de dop zijn. Rond de Middellandse Zee wordt het te heet, waardoor mensen voor een aangename vakantie beter terecht kunnen in Nederland. Nog een bijkomend voordeel is dat ons gasgebruik flink omlaag kan, aangezien we ’s winters minder hoeven te stoken om ons huis te verwarmen!

Tags:

De lente is dit jaar flink warmer dan gebruikelijk, net zoals de afgelopen winter. In De Bilt lag de gemiddelde […] Lees meer

Vandaag en morgen valt een flinke plens water in Nederland, de meeste neerslag wordt verwacht in het zuiden. Juist nu […] Lees meer