Temperatuur zegt niet alles

Het voelt soms een stuk kouder of warmer dan de thermometer aangeeft en daarom wordt steeds vaker gesproken van gevoelstemperatuur. Met name in de winter en de zomer kunnen de verschillen met de gewone temperatuur groot zijn en is het goed om de gevoelstemperatuur in de gaten te houden, omdat die daadwerkelijk effect op je lichaam heeft. Bij een gevoelstemperatuur van 15 graden onder nul is er bijvoorbeeld kans op onderkoeling en bevriezing.

De gevoelstemperatuur in de winter wordt bepaald door de wind. Bij nul graden en een storm is de temperatuur voor het gevoel 10 graden onder nul. Bij min 10 en een stevige noordoostenwind kan de gevoelstemperatuur dalen tot min 20.

In de zomer bepaalt de luchtvochtigheid de gevoelstemperatuur. Als het 27 graden is en er is een hoge luchtvochtigheid dan kan het als 29 graden aanvoelen. Dat komt omdat je lichaam bij een hoge luchtvochtigheid minder zweet waardoor je het eerder warm hebt. Met name landen in de tropen, zoals Thailand, hebben een hoge luchtvochtigheid, zeker in het regenseizoen. Dat zorgt voor een hogere gevoelstemperatuur. Het voelt dan aan als broeierig en drukkend warm.

Gevoelstemperatuur in Nederland hoger in de zomer

In Nederland hebben we ook vaak te maken met een hoge luchtvochtigheid. Bij ons komt de wind meestal uit het zuidwesten en die neemt vocht mee uit de Noordzee. Ook regent het relatief vaak in Nederland waardoor de luchtvochtigheid hoger is. Aan de kust is de luchtvochtigheid ook hoger door de nabijheid van de zee. Als het in het binnenland 29 graden is, en aan de kust 25, dan is de temperatuur voor het gevoel aan de kust vaak ook rond de 29 graden door het vocht in de lucht.

In de herfst en de lente kan de gevoelstemperatuur ook hoger of lager liggen, afhankelijk van de combinatie van wind en luchtvochtigheid, maar dan zijn de regionale verschillen minder groot en ook is het effect ervan minder groot.

De temperatuur voor de komende tijd vind je in ons weerbericht.

Vind je dit soort verklarende berichten interessant? Schrijf je dan in voor de gratis Weeronline nieuwsbrief.

Foto: B. Saanen

Tags:
22 november 2019

Opwarming in het weekend

De temperatuur gaat in het weekend omhoog en zondag is het in het zuiden iets zachter dan normaal. Het wordt 7 graden in het noorden tot 11 in het zuiden. Lees meer

Vrijdagochtend tussen 5:20 en 6:20 uur beweegt de aarde door een wolk met gruis. Dit veroorzaakt een meteorenstorm en zijn veel vallende sterren te zien. Lees meer