Super orkaan Haiyan

Op de Fillippijnen staat het leven (even) stil. Superorkaan Haiyan, een orkaan uit de zwaarste categorie 5, heeft de boel op zijn kop gezet. Misschien wat ver van huis, maar daarom niet minder interessant. Interessant is waarschijnlijk niet het juiste woord.

17 meter hoge golven

Afgelopen nacht (Nederlandse tijd) deed Haiyan de Fillippijnen aan. Het systeem had een kerndruk van 895 hPa (ter vergelijking: het record voor lage kerndruk in het Noord-Atlantisch gebied is 916 hPa en is gemeten in december 1986). De wind had een gemiddelde snelheid van 290 km/h en er werden windstoten opgegeven van 330-360 km/h. De wind produceerde golven met een maximale hoogte van 15 tot 17 meter.

Tot nu toe is er nog weinig bekend over de gevolgen van de natuurramp. Er zijn inmiddels een aantal slachtoffers bekend, maar de impact zal de komende uren tot dagen duidelijk moeten worden.

Vietnam volgende station

De orkaan is nog niet uitgeraasd, maar heeft boven land wel aan kracht verloren. Het warme water van de Zuid-Chinese Zee zal de orkaan mogelijk nieuwe kracht geven of de huidige situatie in stand houden. De weermodellen verwachten dat Haiyan, op weg naar Midden-Vietnam, als categorie 4 door het leven gaat met windsnelheden tot maximaal 220 km/h. Vietnam kan zich zondagmiddag opmaken voor deze krachtpatser.

Hoe ontstaat een tyfoon?

Een tyfoon is niets anders dan de Aziatische benaming voor een orkaan. Orkanen ontstaan uit een groot gebied met samengesmolten onweersbuien vanaf de tropen. Het warme zeewater van de Atlantische of Stille Oceaan (met temperaturen boven 27 graden) zorgt voor extra voeding van onderaf, waardoor zulke complexen soms uitgroeien tot een orkaan. Het orkanenseizoen loopt grofweg van begin juni tot eind december.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

De eerste delen van Vietnam en China hebben inmiddels te maken met tyfoon Haiyan. De kustplaatsen Hue en Da Nang […] Lees meer

De herfst van 2013 gaat in de top 5 van natste herfstseizoenen sinds 1901 belanden. Met de neerslagverwachting voor komende […] Lees meer