Sneeuw: hoeveel, wanneer en waar?

Vanavond bereikt een koudere luchtsoort Nederland en begint een mogelijk vrij lange periode met regelmatig winters weer. Neerslag zal vaak in de vorm van (natte) sneeuw vallen, maar omdat de wind veelal van zee blijft waaien is de temperatuur ook regelmatig boven nul en zal de sneeuw lang niet altijd blijven liggen.

Koufront passage vanmiddag

Het waait flink, er valt regen en de wind draait vanmiddag van zuidwest naar west. Kortom: een klassieke passage van een koufront. Erachter zit koudere lucht, vooral op enige hoogte. Ter indicatie: op 5500 meter hoogte is het begin deze middag ongeveer -20 graden, eind komende nacht -38. En op ongeveer 1500 meter hoogte is het nu +1 graad en eind komende nacht -8.

En dus sneeuw?

Dit heeft gevolgen voor de neerslagsoort. Vanavond neemt vanuit het noordwesten de kans op winterse neerslag toe. Eerst zal dit vooral korrelhagel en natte sneeuw zijn, later in de nacht ook droge sneeuw. Doordat de wind hard uit het westen, vanaf de relatief warme Noordzee dus, blijft waaien zal sneeuw in grote delen van het land niet of nauwelijks blijven liggen. De grootste kans op een plaatselijk witte wereld morgenochtend is voor de oostelijke delen van het land. Mogelijk is het sneeuwdek lokaal enkele cm dik.

Donderdag

Ook donderdag overdag is grote kans op winterse buien. Tijdens en felle bui kan het lokaal tijdelijk wit worden, maar tussen de buien door is het 2-5 graden. De nacht van donderdag naar vrijdag verloopt kouder met minima tussen 0 en -2 graden. Het aantal buien is duidelijk lager dan komende nacht, maar de kans dat een eventuele bui de wereld wit maakt is in grote delen van het land beduidend groter.

Vrijdag

Op deze dag bereikt iets zachtere lucht vanuit het westen Nederland en neemt bij neerslag de kans op regen weer toe. In de nacht naar zaterdag wordt de stroming noordelijk en wordt het vanuit het noorden kouder. Daarmee kan direct de neerslag overgaan in sneeuw.

Daarna

In het weekend, maar mogelijk zelfs tot ver in de volgende week, houden we ‘vuil winterweer’. Op hoogte is er een noordelijke stroming en dus blijft de luchtsoort koud. Doordat de wind (aan de grond) van zee blijft waaien houden we op grote schaal maxima boven 0. Daarbij is dagelijks kans op neerslag in de vorm van (natte) sneeuw. Daarbij is de kans dat sneeuw blijft liggen groter in de oostelijke helft van het land dan in de westelijke provincies.

Tags:

Vanavond bereikt een koudere luchtsoort Nederland en begint een mogelijk vrij lange periode met regelmatig winters weer. Neerslag zal vaak […] Lees meer

Vanavond bereikt een koudere luchtsoort Nederland en begint een mogelijk vrij lange periode met regelmatig winters weer. Neerslag zal vaak […] Lees meer