Slechte zomer na een goed voorjaar: een fabeltje?

Hoe is de zomer na een fraaie lente? Blijft er voor de zomer wat over na een lente met veel zonneschijn, hoge temperaturen en weinig neerslag? Algemeen wordt gedacht dat een mooie lente door een slechte zomer wordt opgevolgd. Hiervoor bestaat echter geen meteorologische onderbouwing.

Warmte en zonneschijn raakt natuurlijk niet zomaar op en niet gevallen lenteregen komt niet opeens tijdens de zomer.

Het weer in de lentemaanden

Tijdens het voorjaar (maart, april en mei) valt gemiddeld genomen 172 mm regen en is de zon 517 uur te zien. In De Bilt is de gemiddelde temperatuur 9,5 graden. De afgelopen 15 jaar verliep het merendeel van de lentes relatief droog, zacht en (zeer) zonnig.

…. en in de zomermaanden

In de zomer (juni, juli en augustus) kunnen we 225 mm regen verwachten en ligt in De Bilt de temperatuur gemiddeld rond 17 graden. De dagen duren langer en gemiddeld genomen is de zon 608 uren te zien. De meeste zomers van de afgelopen 15 jaar waren iets zonniger en warmer dan gemiddeld, maar ook een stukje natter.

Lente- en zomertemperaturen

Twaalf van de dertien zachte tot zeer zachte lentes werden door een relatief warme zomer opgevolgd. Een zachte lente is dus vaak juist een voorbode voor een warme zomer.

Regen na droogte

Het grootste deel van de lentes verliep droog en het merendeel van de zomers juist nat. Meestal volgt dus ook een natte zomer op zowel een droge, natte als gemiddelde lente. Van de zeven droge lentes kregen we twee keer ook een droge zomer.

Een zonnige zomer?

De dertien zonnige lentes werden zes maal opgevolgd door een zonnige zomer en vijf keer door een zomer met een gemiddeld aantal zonuren. Na een zonnige lente krijgen we dus ook vaak een zomer met veel zonneschijn.

Dit jaar is het voorjaar met extreem veel zonneschijn van start gegaan. Er is altijd een kans dat de zomer somber zal verlopen, maar gezien de afgelopen jaren kan eerder worden uitgezien naar een zomer met veel zonneschijn!

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Nooit eerder werd het zo warm op 1 april als vandaag. Rond 16:45 werd het in De Bilt 20,2 graden. […] Lees meer

We sluiten de maand maart af in stijl. Nooit eerder was het zo warm op 31 maart als vandaag. De […] Lees meer