Februari

Uitzonderlijk zonnig en zeer zacht

Het leek wel lente in februari. De zon scheen maar liefst 139 uur tegen 85 normaal. Slechts twee keer verliep de maand nog zonniger. Vorig jaar was februari recordzonnig met 162 zonuren. Vooral in de tweede helft van de maand was het overdag extreem zacht. De gemiddelde maandtemperatuur kwam uit op 6,1 graden tegen 3,3 normaal. Dat resulteerde in een gedeeld negende plek in de lijst met warmste februarimaanden.

De tweede helft van februari grossierde in vroege lentedagen. In Maastricht was de eerste lokale lentedag met maxima van 15 graden of meer al op 14 februari een feit. Daarmee was het ook de warmste Warmetruiendag ooit gemeten. Vervolgens werd het de warmste 16 februari ooit gemeten en beleefden we op 17 februari de eerste officiële lentedag met 15,1 graden in De Bilt. In Maastricht werd het die dag 18,1 graden.

In de slotweek van februari nam het lenteweer nog extremere vormen aan. De officiële dagrecords in De Bilt voor 25 en 26 februari sneuvelden en het werd zelfs de warmste februari- en winterdag ooit gemeten. Op de 26e werd het in De Bilt 18,9 graden. In Eindhoven werd het zelfs 19,7 graden. Ook beleefden we officieel de warmste 27 februari. Het werd die dag in het zuidoosten maar liefst 19 à 20 graden. In het Limburgse Arcen werd het zelfs 20,5 graden. Nog nooit was het in heel februari of in een ander wintermaand zo warm geweest en dat betekende tegelijk een zeldzaam vroege lokale warme dag.

Geen ijsdagen, wel vorst in de nachten

Dat de maand zacht was zien we ook terug in het uitblijven van ijsdagen, waar het normaal twee keer de hele dag blijft vriezen. Ook kwam geen matige vorst voor (minima beneden -5 graden), terwijl het in De Bilt gemiddeld vier keer matig vriest in februari. Het aantal vorstdagen (minima onder het vriespunt) kwam uit op negen tegen dertien normaal. Dit aantal is nog redelijk hoog, doordat de bijzonder zachte dagen startten met vorst.

Tijdens de tweede helft van februari en vooral in de laatste februariweek waren er bijzonder grote verschillen tussen de minimum- en de maximumtemperatuur. Op verschillende plaatsen bedroeg dit verschil maar liefst 20 graden. Doordat de lucht erg droog en helder was en het nauwelijks waaide, koelde het ’s nachts zeer sterk af en warmde het overdag heel snel op.

Koude start van de maand

Februari begon nog met vrij koud weer. De laagste temperatuur van de maand werd op 3 februari genoteerd: -4,5 graden in Herwijnen (in de Betuwe). In De Bilt was dit ook de dag met het laagste minimum: -2,7 graden. Geleidelijk werd het zachter en daarbij viel regelmatig regen of motregen. Op 6 en 10 februari was het erg nat. Op de tiende viel in een brede strook over Zuid-Holland, Utrecht, grote delen van Gelderland en het noorden van Noord-Brabant 20-40 mm. Dat was de natste dag van 2019 tot nu toe.

De rest van de maand verliep nagenoeg droog. Hierdoor kwam de totale neerslagsom voor februari, ondanks deze natte dagen in de eerste helft van de maand, iets onder de normaal uit. Er viel landelijk gemiddeld 49 mm regen tegen 55 normaal. Dit gemiddelde is opgebouwd uit een normaal zuiden, een nat midden (60-80 mm) en een droog noorden (20-40 mm). De natste plek was Hendrik Ido Ambacht met 77,5 mm regen en het minst viel er in Delfzijl en Uithuizen met 28,8 mm.

Foto: ANP

Reacties zijn gesloten.