Lente

Lente 2019: zacht, zonnig en wisselvallig

De meteorologische lente van 2019 was zacht met een gemiddelde temperatuur van 10,2 graden tegen 9,5 normaal. Dat betekent een vijftiende plek in de lijst met warmste lentes sinds 1901. De lente was zonnig met gemiddeld over het land 594 zonuren tegen 517 normaal en er viel ongeveer de normale hoeveelheid regen van 170 mm. Maart was zeer nat en april en mei waren relatief droog.

Het was een wisselvallige lente. De eerste achttien dagen van maart waren nat en zacht. Daarna was het vaak droog, waarbij koude noordenwinden en zwoele oosten- tot zuidoostenwinden elkaar regelmatig afwisselden. Ondanks de flinke temperatuurschommelingen zijn geen datumrecords genoteerd.

Wel was het rond Pasen bijzonder warm. Op 22 april was het met 24,8 graden in De Bilt de warmste Tweede Paasdag ooit. Pasen als geheel was recordzonnig en slechts één keer warmer. Op 24 april werd de hoogste temperatuur van de lente genoteerd met 26,8 graden in Deelen (op de Veluwe). In De Bilt werd het met 24,9 graden net geen zomerse dag. Het was daarmee de eerste lente sinds 2013 zonder een officiële zomerse dag. Het contrast met vorig jaar is groot. Toen kwam het tot een recordaantal van 16 zomerse dagen.

Meer mooi-weerdagen en minder vorst dan normaal

Het aantal warme dagen (maxima van 20 graden of meer) kwam uit op zestien tegen veertien normaal. Er werden twintig mooi-weerdagen geteld, waar een gemiddelde lente er zeventien telt. Op een mooi-weerdag is de zon minstens 50% van de tijd te zien, valt hooguit 0,2 mm regen en ligt de daggemiddelde temperatuur boven normaal.

De lente telde in De Bilt slechts vijf nachten met vorst tegen twaalf normaal. Aan de grond vroor het veel vaker. Het koudst was het deze lente op 19 maart met in Deelen (op de Veluwe) een minimumtemperatuur van -4,5 graden en in De Bilt -2,4 graden. De laagste temperatuur op klomphoogte was -7,6 graden, gemeten op 13 april op weerstation Twenthe.

April maakt lente zonniger dan normaal

Gemiddeld over het land was het een zonnige lente met 594 uur zon tegen 517 normaal. Dit kwam volledig op het conto van april met 242 zonuren tegen 178 gebruikelijk. Dat was goed voor een gedeeld vijfde plek in de lijst met zonnigste aprilmaanden. Maart leverde 129 zonuren tegen 125 gebruikelijk en mei 224 zonuren tegen 213 normaal.

Zoals gewoonlijk in de lente scheen de zon het meest in de kustgebieden. Op de Wadden en in de Kop van Noord-Holland komt de teller van het aantal zonuren uit op ruim 645 uur en in het westen van Zeeland (Vlissingen) op circa 618 uur. Dat is zo’n 70-80 uur zonniger dan gebruikelijk. In Maastricht scheen de zon 539 uur en dat is 61 uur meer dan normaal.

Droogte speelt weer op

De lente kende gemiddeld over het land een normale neerslagsom van 170 mm, maar toch was deze lente alweer sprake van droogteperikelen. Het neerslagtekort dat in de zomer en herfst van 2018 ontstond was ook na de winter nog niet verholpen. Vooral op de zandgronden was nog sprake van lage grondwaterstanden.

Aan het einde van deze lente staat het neerslagtekort voor dit groeiseizoen op 90 mm tegen 55 mm normaal. Het neerslagtekort is het verschil tussen neerslag en verdamping en wordt bijgehouden vanaf 1 april. Bij een tekort is er meer neerslag verdampt dan er gevallen is.

Kletsnatte maart gevolgd door veel droge dagen

Gelukkig verliep maart nat met 105 mm tegen 68 normaal. Daarmee was het de op vier na natste maartmaand ooit gemeten. Op zondag 10 maart regende het niet alleen, maar kwam het tot de eerste officiële storm van 2019 en gold code oranje.

Vanaf 19 maart viel nauwelijks meer regen en ook in april en mei was het vaak droog. April en mei werden droger dan normaal, maar soms viel er wel neerslag. Op Koningsdag trokken buien over het land met als resultaat de op één na natste koninklijke feestdag. Op 4 mei kleurden de Limburgse heuvels wit. De laatste keer dat er begin mei sneeuw lag was in 1979.

In de tweede helft van mei vielen plaatselijk stevige buien met in korte tijd meer dan een halve maandsom regen. Op 20 mei viel in Gemert met 72 mm zelfs meer dan een gebruikelijke maandsom. In heel mei valt gemiddeld over het land normaal 61 mm.

Reacties zijn gesloten.