Februari

Februari 2016: zonnig en zacht

zon en sneeuwHet weerbeeld was deze maand erg wisselend met zonnige en vrij koude dagen, maar ook hele zachte perioden met langdurige regen. Ondanks 13 vorstdagen eindigde de maand zacht met 4,6 graden tegen 3,3 normaal en de zon scheen daarbij in totaal 106 uur. Daarmee was het zonniger dan normaal en dat ligt in lijn met de rest van de winter. Dat zelfde gold voor de neerslag. Met 91 mm tegen 55 normaal verliep februari nat.

Zonurengrafiek februari De Bilt defintief

Deze maand was het zonniger dan in een gemiddelde februarimaand, maar er waren ook sombere, regenachtige dagen. Vooral halverwege februari hadden we een aantal zeer zonnige dagen met in De Bilt meer dan 8 uur zon. Ook het slot van de maand was zonnig, met in de laatste 3 dagen geen wolkje aan de lucht. De dagen zijn met 11 uur al drie uur langer dan in de donkere decembermaand. Op het landelijke hoofdstation bleef het wolkendek zeven dagen geheel gesloten.

Ook in de rest van het land verliep de maand zonnig. De gemiddelde hoeveelheid zon kwam uit op 106 uur en dat is ruim 20 uur meer dan gebruikelijk.

Koude perioden in een warme maand

Februari 2016 gaat als warme maand de boeken in. De gemiddelde temperatuur kwam op 4,6 graden uit tegen 3,3 graden in een normale februarimaand. De hoogst gemeten temperatuur in De Bilt is 11,9 graden en viel meteen op de eerste dag van de maand. Daarna werd het geleidelijk kouder en vanaf 11 maart heeft het een aantal nachten gevroren. De laagste temperatuur was -6,9 graden en werd op 17 februari in Woensdrecht gemeten. Op de laatste dagen van de maand verliepen de nachten opnieuw vrij koud, vooral voor het gevoel door de stevige noordoostenwind. Op schrikkeldag daalde de temperatuur in de late avond in het Veluwse Deelen naar -6,0 graden. De maand kende geen ijsdagen (temperatuur in De Bilt de hele dag onder nul), iets wat normaal wel één of twee keer gebeurt.

Temperatuurgrafiek februari De Bilt

De zachte lucht hadden we vaak te danken aan een stevige zuidwestenwind. In totaal werd op vijf dagen gewaarschuwd voor zware windstoten en op 8 februari hadden we te maken met een Carnavalsstorm. Aan de kust stond toen 9 Bft., met windstoten van 110 km per uur.

Vaak regen, maar ook hagel en sneeuw

Een zuidwestenwind veroorzaakte niet alleen hoge temperaturen, maar bracht ook vaak regen. In De Bilt lag de maandsom met 82 mm dicht in de buurt van het landelijke gemiddelde van 85, maar regionaal zijn er grote verschillen. In het noordwestelijk kustgebied viel met circa 50 mm de minste neerslag. In de zuidoostelijke helft van het land viel meer neerslag en in sommige delen van Noord-Brabant en Drenthe is deze maand meer dan 130 mm gemeten. De Limburgse Heuvels spannen met ruim 150 mm de kroon.

Neerslaggrafiek februari De Bilt

Af en toe was de neerslag winters. Zo viel op de 14e op de Veluwe, in de Achterhoek en delen van Noord-Brabant en Limburg sneeuw. De dagen daarna is de sneeuw grotendeels gesmolten, maar plaatselijk verdween de sneeuw pas in het zachte weekend daarna. In de Randstad heeft het nauwelijks gewinterd en pas op 25 februari hadden automobilisten rond Amsterdam te maken met witte wegen en gladheid in de vroege ochtend.

Foto: Jannes Wiersema