Januari

ochtendrood_sneeuwrestenDe eerste maand van 2015 verliep met een gemiddelde temperatuur van 4,0 graden aan de zachte kant. Normaal ligt de temperatuur in januari rond 3,1 graden. Ondanks het zachte weer vroor het deze maand tien keer en kwam, voor het eerst sinds maart 2013, de temperatuur een hele dag niet boven nul uit.

Vrij veel neerslag

Naast zacht was de maand somber en nat. De totale neerslagsom kwam gemiddeld over het land uit op 117 mm, tegen 73 normaal. In een strook van zuidwest naar noordoost over het land viel 120-170mm. Het zuidoosten was het droogst met lokaal minder dan 75mm. De hoeveelheid zon lag rond het gemiddelde.

Natte en windrijke start

Januari 2015 was alles behalve een typische wintermaand. Vooral de eerste helft van de maand was het zacht en regenachtig. Op 9 januari was het maar liefst 13,7 graden in De Bilt en daarmee werd het record van 2007 geëvenaard. Het zachte weer ging tevens gepaard met veel regen en wind. Op de Wadden en langs de westkust kwam het tijdelijk tot stormkracht, windkracht 9.

grafiek-DeBilt-januari2015Lange tijd niet zo koud geweest

Halverwege de maand wist een hogedrukgebied zich boven Scandinavië te vestigen en werd met een oostelijke stroming koudere lucht aangevoerd. De temperatuur daalde gestaag en kwam tussen 20 en 25 januari dagelijks onder het vriespunt. Op 23 januari lag het maximum zelfs onder nul en kwam het tot de eerste ijsdag sinds 11 maart 2013. Met een minimum van -5,7 graden was ook sprake van de eerste matige vorst sinds 31 maart 2013. In een periode van bijna twee jaar was het niet zo koud geweest.

IJzel leidde tot overlast

Op zaterdag 24 januari werd een code oranje voor extreem weer afgegeven en viel in het binnenland op veel plaatsen sneeuw. In het oosten van het land ontstond een sneeuwdek van 5 tot lokaal 8 centimeter. De sneeuw werd voorafgegaan door ijzel, die in grote delen van het land tot overlast leidde. Door ijsophoping op de bovenleidingen werd het treinverkeer op veel plaatsen ontregeld en ook op de weg was het spekglad.

Friesland meeste sneeuw eind van de maand

Ook de laatste dagen van januari 2015 verliepen winters met regelmatig regen, natte sneeuw en sneeuwbuien. Op 30 januari viel de meeste sneeuw, plaatselijk in Friesland zelfs 10 centimeter. Ook op veel andere plaatsen viel een pak sneeuw.