December

December 2014 warmer dan normaalZonsondergang 14 december Jannes Wiersema

De gemiddelde temperatuur over de laatste maand van het jaar komt, ondanks korte koude periodes aan het begin en einde van december, uit op 4,8 graden tegenover 3,7 normaal. Het was niet alleen zacht, maar ook behoorlijk nat met gemiddeld over het land 102 mm regen tegenover de gebruikelijke 80. De zon kregen we net zo weinig te zien als normaal, circa 50 uur.

Geen enkele ijsdag in De Bilt

Het kwam in De Bilt deze maand niet tot een ijsdag, met maxima beneden het vriespunt. Daarmee is het in heel 2014 niet tot een officiële ijsdag gekomen. De laatste keer dat dit gebeurde was in 1990. Het aantal vorstdagen (minima beneden het vriespunt) is uitgekomen op 12 tegen 13 normaal.

Koude dagen voor Sinterklaas

Begin december kregen we te maken met de eerste winterse speldenprik. ’s Nachts vroor het licht en op 3 december kwam het in het oosten tot de eerste regionale ijsdag van de winter. Het was daarbij grijs en tot gladheid kwam het niet. Juist na Sinterklaas kregen we te maken met een meer afwisselend weertype. Overdag werd beduidend warmer, maar tijdens nachtelijke opklaringen kwam het nog regelmatig tot vorst en gladheid door bevriezing van natte wegen.

3-1-2015 23-26-21

Zuidwesterstorm op 12 december

Op vrijdag 12 december trok een actieve depressie over de Noordzee. Nederland beleefde hierdoor een zeer onstuimige en natte dag. Aan zee (IJmuiden en Vlieland) kwam het tot zuidwesterstorm, windkracht 9. IJmuiden had de zwaarste windstoot van de dag met 108 km/uur.

Bijzondere decemberwarmte, gevolgd door sneeuw

De periode van 17 t/m 24 december werd gekenmerkt door zeer zacht decemberweer. Dagrecords sneuvelden niet, maar het zat er wel meerdere dagen dicht tegenaan. Het zachte weer ging gepaard met flinke perioden met regen en ook grote neerslaghoeveelheden.

Tijdens de kerstdagen stroomde koudere lucht binnen, gevolgd door een sneeuwdepressie op de zaterdag na kerst. In het midden en zuiden werd het op grote schaal wit, al viel de neerslag eerst ook in de vorm van regen en natte sneeuw. Na een koude zondag volgde kwakkelweer met gladheid door bevriezing en ijzelbuien. De laatste dag van het jaar bracht vrij normaal decemberweer.

Foto: Jannes Wiersema, zonsondergang 14 december 2014