Winter

Bijzonder zachte winter

Drie maanden lang hebben we tevergeefs gewacht tot de winter begon. Op enkele koude dagen met sneeuw in het noordoosten na, kende deze winter vrijwel geen winterweer. Alle drie wintermaanden verliepen bijzonder zacht en opvallend was dat het meerdere keren tot storm kwam.

Marian Seegers - 23022014_edit

Hoge temperatuurgemiddelden

In zowel december, januari als februari bereikte de gemiddelde maandtemperatuur de top tien van zachtste maanden sinds 1901. Dat levert dan ook een bijzonder hoog gemiddelde wintertemperatuur op: 6,0 graden, waar 3,4 normaal is. En daarmee komt de winter op de tweede plaats van zachtste winters sinds de start van de metingen. De winter van 2006-2007 was met 6,7 graden gemiddeld nog zachter.

Weinig vorst

Het langjarig gemiddeld aantal vorstdagen in de winter ligt op 38. Deze winter werden slechts 10 dagen met vorst in De Bilt opgetekend. Daarvan 5 in december, 4 in januari en slechts 1 in februari. Sommige plaatsen hadden deze winter zelfs geen enkele dag vorst, zoals Vlissingen. Het aantal ijsdagen (hele dag temperatuur onder het vriespunt) in De Bilt bleef de gehele winter op nul staan, waar er normaal 7 worden geteld.

De minimumtemperatuur in De Bilt van deze winter kwam uit op -3,1 graden op 3 december. Niet voldoende om te kunnen spreken van matige vorst (kouder dan -5), laat staan strenge vorst (kouder dan -10). Sinds 1989 is het niet meer voorgekomen dat er in een winter geen matige vorst werd geregistreerd in De Bilt. Alleen in het noordoosten van het land kwam het tot matige vorst. Op 26 januari vroor het daar -7,2 graden boven een sneeuwdek.

Regelmatig storm

Opmerkelijk is dat het vaak stormde. In drie maanden tijd kwam het 5 keer tot storm. Zowel op 5, 24 als op 27 december en ook op 9 en 15 februari werd windkracht 9 of meer bereikt in Nederland.

Zonnig en vrij droog

Met 249 zonuren tegen normaal 196 kunnen we spreken van een zonnige winter. Alle drie maanden waren zonniger dan normaal, maar de decembermaand valt het meest op met 80 uren tegen 49 langjarig gemiddeld.

In totaal viel 189 mm neerslag, waar 208 normaal is. Daarmee is de winter iets aan de droge kant. De neerslag viel grotendeels in de vorm van regen en vooral in het westen van het land. Alleen tussen 24 en 26 januari viel sneeuw, in het noordoosten van het land.

Foto: Marian Seegers