December

Russische kou bleef uit

De laatste maand van 2012 begon voor veel winterliefhebbers hoopvol. De temperatuur daalde en in de nachten vroor het licht tot matig, lokaal streng. De kinderen werden getrakteerd op een laagje sneeuw. Russische kou deed verwoede pogingen het westen van Europa te veroveren, maar faalde. Halverwege de maand kwam de ”koude” periode ten einde.

Koude start
Eind november was al duidelijk dat het begin van de meteorologische winter gepaard zou gaan met winters weer. Op 3 december daalde de temperatuur onder het vriespunt en vroor het in een groot deel van het land licht. Op zaterdag 8 december werd de laagste temperatuur van de maand gehaald. Het vroor, op de kustgebieden na, matig tot streng met in Deelen (Gld.) een minimumtemperatuur van -13 graden. In totaal werden 11 vorstdagen (Tmin < 0 in De Bilt) geregistreerd. De tweede helft van de maand verliep een stuk zachter. De gemiddelde maandtemperatuur kwam uit op 5,0 graden tegen 3,7 graden normaal.

December heeft aan neerslag geen tekort gehad en een notering in de top 3 van meest natte decembermaanden is een reële mogelijkheid.

December heeft aan neerslag geen tekort gehad.

Kletsnat
December heeft aan neerslag geen tekort gehad. Landelijk gemiddeld viel 130 mm, waar 80 mm normaal is. De meeste neerslag viel in de westelijke helft van het land. Aan het begin van de maand viel de neerslag dikwijls in de vorm van (natte) sneeuw. Sinterklaas werd op sommige daken verrast door een dun laagje sneeuw. In het noorden van het land werd het in de nacht van 21 op 22 december spekglad door ijzel.

Veel regen, weinig zon
De eerste helft van de maand lag het aantal uren zonneschijn rond het langjarig gemiddelde. Tijdens het relatief koude weer klaarde het een aantal keer flink op. In de tweede helft van de maand werd het weer beïnvloed door Atlantische depressies. De lagedrukgebieden voerden zachte en vochtige lucht aan. Het weer werd grijs en somber, de zon liet het op sommige dagen helemaal afweten. Van zondag 16 december tot en met maandag 24 december scheen de zon slechts een half uur in De Bilt. Gemiddeld over het land scheen de zon 45 uur. Normaal bedraagt het aantal zonuren 49.

1 Reactie op December