Maart

Koudste maart sinds 1987

Maart 2013 is koud en droog verlopen. Door een overwegend oostelijke stroming, onder andere veroorzaakt door door een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië, werd koude en droge lucht aangevoerd. Begin van de maand was het overigens niet koud en werd een dag geregistreerd waarbij het non-stop 24uur regende.

Ongekende lentekou

De gemiddelde temperatuur van deze maand ligt op 2,5 graden tegen 6,2 normaal. Dit betekent dat we de koudste maart sinds 1987 beleven. In 1987 lag de gemiddelde maarttemperatuur op 2,3 graden. Toch is het weer van de huidige maartmaand uitzonderlijker dan in 1987. Toen waren vooral de eerste weken zeer koud. Nu begon de maand nog met warm weer. We beleefden zelfs de warmste 5 maart ooit! Enkele dagen later zou het weer drastisch omslaan. De temperatuur zakte ongekend diep weg.

De gemiddelde maandtemperatuur ligt zelfs beneden waarden die gebruikelijk zijn in de wintermaanden december, januari en februari.

1ste Paasdag zo 31  Maart 2013  Jannes Wiersema 051 (1900 x 1068)

31 maart 2013 – 1e Paasdag begon in Drenthe plaatselijk wit. Deze foto werd in omgeving Odoorn gemaakt. (J. Wiersema)

Koudste 3e decade ooit gemeten.

Op de laatste dag van de maand werd in De Bilt een koude-dagrecord genoteerd. Sinds de metingen werden geregistreerd (in 1901) was het op 31 maart niet zo koud geweest. De minimumtemperatuur die dag kwam op -5,3 graden uit. Tegelijkertijd zijn de paasdagen de boeken ingegaan als de koudste Pasen sinds 1964. Bijzonder van deze maand is dat de gemiddelde temperatuur over de 3e decade van maart (21e t/m 31e) 0.3 graden bedraagt. Nooit eerder lag de temperatuur tijdens de laatste dagen van maart zo laag.

 

Ter vergelijking: vorig jaar kwam de gemiddelde maarttemperatuur uit op 8,3 graden en beleefden we de op twee na warmste maarmaand ooit!

 

Hoe ver we onder de normaal zitten wordt goed duidelijk uit bovenstaand grafiekje. Er wordt gewerkt met een 31-daags voortschrijdend gemiddelde.

Hoe ver we onder de normaal zitten wordt goed duidelijk uit bovenstaand grafiekje. Er wordt gewerkt met een 31-daags voortschrijdend gemiddelde. Bron: KNMI.

Enorm aantal vorstdagen

De laatste nachten van maart leverden in de Bilt ook vorst op en daarmee komt het aantal vorstdagen (minima <0 ) uit op 19 tegen 8 normaal. Opvallend is dat het hiermee 2 dagen meer vroor dan in de koude januarimaand van dit jaar. Daarnaast kwam het maar liefst 5 keer tot matige vorst ( minima <-5) in De Bilt. Sinds 1987 is dit niet meer gebeurd.

Op 11 maart kwam het in de Bilt tot een zeldzame maartse ijsdag, met overdag -1,2 graden. 13 maart daalde het kwik in het Limburgse Ell ’s nachts zelfs tot -13,3. Nooit eerder werd het half maart zo koud ergens in Nederland. Tekenend voor de langdurigheid van de kou is dat op 24 en 25 maart geschaatst werd op de Ryptsjerksterpolder.

 

Maartse sneeuwdagen

Het was deze maand niet alleen koud, maar er viel ook regelmatig sneeuw. De Waddeneilanden hadden op 11 en 12 maart te maken met stevige sneeuwbuien, met op Texel een sneeuwdek van 14 cm tot gevolg. In het zuiden viel die dagen ook sneeuw, met in de regio Eindhoven en Maastricht 10 cm en nog hogere sneeuwduinen. Ook zondag 24 maart was het raak met in Zeeland, West-Brabant en Zuid-Limburg op verschillende plaatsen 5-10 cm sneeuw. De oorzaak van de sneeuwval was het gevecht tussen koude lucht uit het noordoosten en zachte lucht uit het zuiden dat meerdere keren boven ons hoofd werd uitgevochten, met Koning Winter als winnaar. Ook tijdens de laatste dagen van de maand vielen plaatselijk nog sneeuwbuien, voornamelijk in het noordoosten van het land. Het gevolg was een tijdelijk sneeuwdek.

Zonuren vrij normaal

Qua zonuren is de maand vrij normaal verlopen. De zon scheen gemiddeld over het land 126 uur tegen 125 normaal.

Droog – heidebranden

Ondanks dat er regelmatig sneeuw viel, waren de neerslaghoeveelheden deze maand beperkt. Veel dagen verliepen droog, dankzij het krachtige hogedrukgebied ten noorden van ons land. Gemiddeld over het land was de maand droog met 35 mm tegen 68 mm normaal. In het oosten van Drenthe viel de minste neerslag. Vorig jaar was het overigens nog droger in maart, met slechts 10,6 mm. Het gebrek aan neerslag in combinatie met de schrale oostenwind heeft al geleid tot de eerste heidebranden van het seizoen. De laatste keer dat het flink regenende was 9 maart 2013, toen viel in De Bilt 24 mm regen, verspreidt over 24 uur. Het was geen moment droog. Een absoluut en onverbreekbaar regenrecord!