Orkanenseizoen komt op gang

De komende periode zal de berichtgeving over orkanen toenemen, gezien het feit dat september en oktober normaal gesproken de piekmaanden van het orkaanseizoen vormen. Momenteel zijn verschillende (ex-)orkanen actief in de Stille Oceaan, maar ook in de Atlantische Oceaan. Welke orkanen zijn dit en hoe ontstaan orkanen precies?

Een volledig ontwikkelde orkaan vanuit de ruimte gezien

Tembin bedreigt Taiwan, Isaac richting Caribisch gebied

Pal voor de kust van Taiwan ligt momenteel de tyfoon Tembin. Tyfoon is de Aziatische naam voor orkaan. Meer dan duizend Taiwanezen zijn geëvacueerd uit de bergachtige gebieden i.v.m. hevige regenval die landverschuivingen kan veroorzaken. Een stuk verder uit de kust ligt een tweede tyfoon op de loer genaamd Bolaven.

In het Caribische gebied is Tropische Storm Isaac actief. De verwachting is dat Isaac onderweg naar de Dominicaanse republiek aansterkt tot een orkaan van categorie 1. Daarna trekt hij in verzwakte vorm via Haiti en Cuba richting Florida, waar hij mogelijk opnieuw als orkaan aan land komt.

Orkanen ontlenen hun kracht aan warm zeewater

Een orkaan ontstaat uit een cluster van onweersbuien, die voorkomt boven de (sub)tropen. Het warme zeewater (26 graden of meer) vormt een goede voedingsbron voor deze buien. Door het opstijgen van de warme en vochtige lucht vormt vlak boven zee een lagedrukgebied, waardoor een zwakke circulatie ontstaat. Deze circulatie versterkt het buienproces weer, waardoor het geheel nog krachtiger wordt. Bij voldoende voeding kan een orkaan ontstaan. De voorwaarde daarvoor is wel dat het oog van de orkaan zichtbaar is en er windsnelheden van 118 km/u of meer (windkracht 12) gemeten worden.

Het Atlantische Orkanenseizoen loopt van 1 juni tot 30 november. De meeste orkanen komen voor in september en oktober, maar er zijn wel aanwijzingen dat een zwakke El Nino de activiteit dit jaar beperkt.

Orkaankracht uitgedrukt in Saffir Simpson schaal

De meteorologie hanteert de schaal van Saffir Simpson om orkanen naar hun kracht in te delen. Alle tropische cyclonen of orkanen zijn gevaarlijk, maar sommige zijn gevaarlijker dan andere. Daarom is er een classificatie ontwikkeld om onderscheid te kunnen maken tussen bijvoorbeeld krachtige en verwoestende orkanen en om zich beter op de te verwachten schade te kunnen voorbereiden. De schaal werd opgesteld in 1969 door consultant Herbert Saffir, gespecialiseerd in stormschade aan gebouwen, en Bob Simpson, directeur van het National Hurricane Centre.

Klasse Omschrijving Windsnelheid (km/h) Schade*
 1  Zwak  118-152  Meest lichte schade
 2  Matig  153-176  Dak- en vensterschade en belangrijke schade aan bomen en gewassen
 3  Krachtig  177-208  Grote schade met uitgebreide vernielingen aan gebouwen
 4  Zeer krachtig  209-248  Zeer groot: daken weggeblazen, veel waterschade op de begane grond van gebouwen aan de kust
 5  Verwoestend  meer dan 248  Catastrofaal: vrijwel alle daken weggeblazen, evenals kleine lichtere bouwsels en grote schade aan gebouwen

Bron: NOAA, NHC, KNMI

Tags:

Op weeronline.nl zijn voor iedere plaats in ons land, maar ook in het buitenland, verwachtingen te vinden. Naast de reguliere […] Lees meer

Isaac, een orkaan in de maak, is op weg naar de Bovenwindse Eilanden. Hiertoe behoren ook drie delen van het […] Lees meer