Ophelia brengt herfst in Europa

Na een uitzonderlijk warm oktoberweekend komt er een einde aan de nazomerperiode die in Nederland totaal tien dagen heeft geduurd. Vanaf donderdag duiken we volgens de meteorologen van weeronline.nl de herfst in. Dit betekent veel wind, veel regen en lage temperaturen. De koude lucht dringt diep Europa in en levert in de Alpen zelfs sneeuw op vanaf 1500 meter.

Hogedrukgebied trekt weg

Het krachtige hogedrukgebied boven Centraal-Europa, dat zorgde voor een periode met fraai nazomerweer, trekt deze week naar het zuiden. Hierdoor komt de weg vrij voor een grootschalig lagedrukgebied, met als gevolg meer bewolking, regen en een aantrekkende wind.

Ex-orkaan Ophelia brengt veel wind

Het grootschalige lagedrukgebied, waarvan de kern momenteel tussen IJsland en Schotland ligt, wordt later in de week versterkt door restanten van orkaan Ophelia. De komende dagen smelt de ex-orkaan samen met het grootschalige lagedrukgebied. Aan de zuidkant verscherpt het lagedrukgebied hierdoor. Dit brengt op donderdag veel wind, regen en koude lucht met zich mee.

Herfstachtige donderdag

De komende dagen wordt de overgang naar serieus herfstweer al zichtbaar. De temperaturen gaan al iets omlaag en de bewolking krijgt steeds vaker de overhand. Bovendien kan dinsdag en woensdag al een beetje regen vallen en trekt de wind aan zee al behoorlijk aan.

Donderdag gaat het ook boven land stevig waaien en steekt aan zee een harde tot mogelijk stormachtige westenwind op. Gedurende de dag trekt er een koufront vanuit het noordwesten over het land. Hierdoor regent het van tijd tot tijd flink door en wordt het niet veel warmer dan een graad of 15. Een echte herfstdag dus, maar wateroverlast verwachten de meteorologen van weeronline.nl niet.

Ook vrijdag staat er veel wind en trekken regelmatig buien over het land. Vanuit het noordwesten stroomt nog wat koudere lucht het land binnen. Het wordt maximaal 14 graden, maar tijdens buien is het nog een stuk frisser. De temperaturen steken schril af bij de 26 graden die het afgelopen weekend op veel plaatsen nog werd gehaald.

Sneeuw in de Alpen

De koude lucht weet aan het einde van de week in een rap tempo door te dringen tot ver in Europa. In de nacht naar vrijdag trekt het actieve koufront over de Alpen heen en gaat het op veel plaatsen sneeuwen.  De neerslag begint waarschijnlijk nog wel in de vorm van regen, maar geleidelijk begint de sneeuwgrens te dalen tot 1500 meter.  De dagen erna volgen er in de koude lucht meerdere buien, waarbij dit boven de 1300 meter sneeuw oplevert. Ook in het weekend kan er wat sneeuw vallen. Zo wordt het landschap in de Alpen in korte tijd omgetoverd in een winters plaatje.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

De herfst is in volle gang. Bladeren worden langzaam bruin en vallen hier en daar al van de bomen. Maar […] Lees meer

De temperatuur laat vandaag weer hoogstandjes zien. Het is zonnig en uitzonderlijk warm voor begin oktober. Zo liep de temperatuur […] Lees meer