Op schema voor recordwarm jaar

Tot dusver verliep 2014 zeer warm met een gemiddelde temperatuur van 2 graden boven normaal. Met nog zes maanden te gaan ligt dit jaar op schema om het warmste sinds begin van de metingen in 1901 te worden, dat melden de meteorologen van weeronline.nl. Daarvoor hoeft de gemiddelde temperatuur in het tweede deel van het jaar slechts een halve graad boven normaal te liggen.

2014 tot dusver al bovengemiddeld warm

In de eerste zes maanden van 2014 was het gemiddeld 10,1 graden tegenover 8,1 graden normaal. Daarmee was het dus twee graden te warm. Het warmste jaar sinds het begin van de metingen is 2006, toen werd het gemiddeld 11,2 graden. Om het record van 2006 te breken moet het in de tweede helft van 2014 een halve graad warmer dan normaal worden.

Op het moment van schrijven loopt 2006 ruim twee graden achter op het huidige jaar. De eerste helft van 2006 verliep niet zo warm als 2014 deed. In de zomer werd dit echter ruimschoots goedgemaakt met maar liefst 37 zomerse dagen waarvan 13 tropische dagen.

El Niño levert mogelijk bijdrage

Het ontstaan van een El Niño in de komende maanden kan een grote bijdrage leveren aan een mogelijk recordwarm jaar. El Niño is een periode waarin bovengemiddeld warm water te vinden is op de Stille Oceaan. Diverse natte gebieden krijgen daardoor met droogte te maken, droge gebieden worden nat en ook worden wereldwijd bovengemiddeld hoge temperaturen verwacht.

De verwachting is dat wanneer El Niño daadwerkelijk optreedt, 2014 wereldwijd een recordwarm jaar kan worden. Er zijn geen directe verbanden aangetoond tussen El Niño en het weer in Nederland, maar indirect heeft een toename in de wereldwijde temperatuur wel gevolgen voor de gemiddelde temperatuur in Nederland. De kans dat deze hoger uitkomt dan normaal stijgt.

Tags:

Nederland heeft de poulefase glansrijk doorstaan. In de achtste finale staan we tegenover de Mexicanen. De heethoofden uit Midden-Amerika, Los […] Lees meer

Tijdens de aftrap van Nederland – Chili is het droog met weinig wind. Wie buiten de wedstrijd gaat volgen moet […] Lees meer