Na weekend neemt overlast voor hooikoortspatiënten toe

Volgens de meteorologen van weeronline.nl neemt in de loop van volgende week de overlast voor hooikoorts patiënten toe als gevolg van het groeizame weer. Hogere temperaturen in combinatie met af en toe neerslag zorgen ervoor dat de natuur weer tot leven komt.

Groeizaam weer: dus overlast hooikoortspatiënten begint weer

Begin volgende week regent het met regelmaat. Samen met de lenteachtige temperaturen komt de natuur weer tot leven. Mensen met hooikoorts kunnen rekenen op een flinke stijging van de pollendruk. Op natte dagen zal de pollendruk meevallen omdat de regen ervoor zorgt dat pollen zich niet kunnen verspreiden. De problemen beginnen in de loop van de week zodra het weer wat droger wordt.

Het hooikoortsseizoen is al begonnen en de eerste pollen van bomen zijn ook reeds waargenomen. Pollen van de Els en Hazelaar kunnen momenteel klachten veroorzaken, maar het is op dit moment vooral stuifmeel van de Berk wat tot overlast leidt door het sterk allergene karakter. Tot nu toe werden deze pollen amper waargenomen. Maar omdat het hoogtepunt van het bloeiseizoen van de Berk in april ligt, wordt een flinke toename van de overlast verwacht. Later deze maand kunnen ook de eerste graspollen ontstaan, maar gewoonlijk bloeien de meeste grassen in de periode mei tot en met juli. Deze pollen zijn, samen met die van de laatbloeiende Ambrosia, zeer sterk allergeen.

Pollenverwachting weeronline.nl

Steeds minder wind dit weekend, Komende zondag heerlijk weer

Morgen kan de dag grijs beginnen. Daarna ontstaan in de kustprovincies stapelwolken en breekt af en toe de zon door. In het oosten en zuidoosten zijn de stapelwolken talrijk en is de hoeveelheid zon beperkt. Het wordt 7 of 8 graden bij een matige noordoostenwind. In de middag en avond wordt de wind langzaam noordelijk en neemt in kracht af. Tijdens opklaringen gaat het licht vriezen en is er kans op mistbanken.

Zondag wordt een rustige dag met weinig wind en zonnige perioden. Op de meeste plaatsen blijft het droog. Alleen het uiterste noordoosten maakt een kleine kans op een lichte regenbui. Het wordt 8 tot 10 graden. Dicht bij grote wateroppervlakten kan het met een aanlandige wind wat frisser zijn.

Overgang naar normale temperatuur, later volgende week mogelijk zelfs 15 graden

Na het weekend draait de wind naar het zuidwesten. Deze typisch Nederlandse windrichting zorgt ervoor dat de middagtemperatuur komende week langzaam stijgt. In de tweede helft van de week kan het 11 graden in de kustgebieden worden en in het zuidoosten van het land misschien wel 15 graden. Alleen direct aan zee en aan het IJsselmeer zal een aanlandige wind over het koude wateroppervlak aan de frisse kant blijven.

De verandering van het windregime brengt niet alleen een hogere temperatuur, maar ook een grotere kans op neerslag. Omdat er de afgelopen tijd niet zoveel neerslag is gevallen is het ook droger dan normaal en de natuur krijgt volgende week een flinke opkikker. Tuinliefhebbers kunnen de komende periode aan de slag, maar let op: IJsheiligen is nog niet geweest!

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Al wekenlang hebben we met koude en droge lucht vanuit het oosten te maken. Dat gaat de komende dagen veranderen. […] Lees meer

Vanaf vanavond kunnen bockbier liefhebbers genieten van het Lentebock festival op Ledig Erf in Utrecht. Het weekend verloopt nog wel […] Lees meer