Mogelijk koudste Pasen sinds 1964

We gaan naar verwachting de koudste Pasen sinds 1964 tegemoet. Met hooguit een graad of 6 komen we er zeer slecht vanaf volgens de meteorologen van weeronline.nl. De gevoelstemperatuur in de ochtend ligt rond -5.

In 1964 bleef de maximumtemperatuur op Eerste Paasdag steken op 3,9 graden boven nul. De warmste Eerste Paasdag ooit stamt uit 2011, toen werd het 26,0 graden. Normaal ligt de temperatuur op een graad of 11. In 2008 beleefden we eveneens een koude Pasen, toen bleef de maximumtemperatuur net steken onder de 6 graden en werd het 5,9 graden. Het lijkt erop dat we rond de waarden van Pasen 2008 uitkomen; komen we lager uit dan kunnen we spreken over de koudste Pasen sinds 1964.

Positief: vrij droog Paasweekeinde, Tweede Paasdag redelijk veel zon

Het Paasweekeinde staat voor de deur en nog altijd moeten we het doen met veel te koud weer voor de tijd van het jaar. Toch ziet het weerbeeld er voor de komende dagen niet al te slecht uit. Er zijn regelmatig zonnige perioden en meer dan een plaatselijk winters buitje valt er niet. Het wordt daarbij geleidelijk iets minder koud.

Zaterdag krijgen we een herhaling van zetten. Eerst is alleen in het Waddengebied een kleine kans op een winterse bui. In de middag kunnen we het ook elders niet droog garanderen. De middagtemperatuur komt uit op 5 tot 7 graden. Normaal zou het dan een graad of 11 moeten zijn.

Zondag, Eerste Paasdag, blijft het op de meeste plaatsen droog. Er is een afwisseling van zonnige perioden en stapelwolken. Het wordt hooguit 6 graden.

Tweede Paasdag krijgt de zon waarschijnlijk wat meer de ruimte, waardoor het iets warmer wordt.

Maart een van de koudste maartmaanden ooit

Maart komt uit in de top 10 koudste maartmaanden ooit met een gemiddelde temperatuur rond 2,6 graden, waar 6,2 graden normaal is. Vooral het laatste deel van de maand gaat als koud de boeken in. De laatste decade (20 t/m 31 maart) zal naar alle waarschijnlijkheid de koudste laatste decade van maart ooit gemeten zijn.

Volgende week lopen de maxima langzaam iets verder op. ’s Nachts blijft er kans op vorst. Normale temperaturen van 12 graden overdag en 4 ’s nachts zijn voorlopig niet in beeld. De neerslaghoeveelheden blijven naar verwachting wel klein.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

De koudste pasen sinds 1964 is een feit. Maximaal werd het 4,3 graden in De Bilt. De temperatuur stijgt niet […] Lees meer

28 maart 2013

Fris Paasweekend

Het weer tijdens Pasen kan van jaar tot jaar sterk verschillen. En dat is ook niet zo vreemd, want deze […] Lees meer