Op veel plaatsen wateroverlast

Stevige regen- en onweersbuien trokken vanaf zondagavond t/m maandagmiddag over het land met op veel plaatsen wateroverlast tot gevolg. Voor Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Flevoland, Gelderland en Noord-Brabant gold code oranje voor extreem weer. Hele stadscentra stonden blank, sommige snelwegen waren afgesloten en in sommige gebouwen (waaronder ziekenhuizen) was water binnengestroomd.

Alphen aan de Rijn koploper met meer dan 180 mm

De meeste neerslag viel in Alphen aan de Rijn met ruim 180 mm neerslag. Hier was sprake van ernstige wateroverlast, o.a. een boezem was overstroomd, waardoor het water huizen in de aangrenzende woonwijk kon binnenstromen. De dijk werd met zandzakken versterkt om een eventuele dijkdoorbraak te voorkomen.

Alphen aan de Rijn

Foto: Martijn van der Zande

Radarbeeld 11:50 uur. Zwaarste buien in een strook van Amsterdam naar Den Bosch

Radarbeeld 11:50 uur. Zwaarste buien in een strook van Amsterdam naar Den Bosch

In Westzaan viel 150 mm regen en in Kaatsheuvel (bekend van de Efteling) 124 mm. In Boskoop viel tot dusver 118 mm, Wijk aan Zee circa 100 mm. Op de Veluwe viel ruim 130 mm, in anderhalf uur tijd! Uit cumulatieve radarbeelden kan worden berekent dat lokaal de 200 mm grens is overschreden.

Regenrecords?

Dinsdagochtend komen de officiële waarnemingen van het KNMI binnen. Pas dan kunnen we vaststellen of er sprake is van regenrecords. De huidige top drie van neerslaghoeveelheden in 24 uur tijd:

1) Voorhuizen, 3 augustus 1948: 208 mm.
2) Amsterdam, 9 augustus 1951: 148 mm.
3) Gouda, 24 juni 1975: 146 mm.

 

 

Groningen

Foto: Jannes Wiersema

Zomer in Groningen

Terwijl in het midden en zuiden van Nederland de regen onverminderd aanhield was het in het noordoosten van het land droog en scheen zelfs de zon. In Oost-Groningen was het een prachtig weertje met zomerse temperaturen van boven de 25 graden.

Regio Tilburg zondagavond het natst

Zondagavond trokken al enkele stevige buien over Noord-Brabant. In de regio Tilburg kwam het met bakken tegelijk uit de hemel. De straten stonden blank en kelders stroomden vol met water. Afgelopen nacht trokken op steeds meer plekken hevige regen- en onweersbuien over.

Foto wateroverlast Beppie Jansen OmmenFoto: Beppie Jansen uit Ommen (@BeppieJa)

Tags:

Vandaag hebben we onze nieuwe radarpagina voor Nederland gelanceerd. De nieuwe radarpagina biedt meer detail. Zo wordt de intensiteit van […] Lees meer

25 juli 2014

Feiten en fabels

Het weer is een onderwerp om gemakkelijk over te babbelen of een praatje mee te beginnen. Er gaat nauwelijks een […] Lees meer