Eerste sneeuwval winter 2015

Zaterdag 27 december was een winterse dag met in het midden en zuiden sneeuwval. De hoogste hoeveelheden werden gemeten in het oosten van Brabant, tegen de 15 centimeter. Ook elders in het zuiden en midden van het land kwam het tot sneeuw, maar het bleef vanwege de vrij hoge temperatuur lang niet overal liggen. Het noorden kwam er bekaaid vanaf, daar bleef het droog.

boomsneeuw

17:38: De komende uren zal het sneeuwgebied verder deactiveren, hoewel in het zuidoosten nog wel kans is op 1 of 2 centimeter sneeuw. Ondanks dat de sneeuw verdwijnt blijft de kans op gladheid aanwezig. Sneeuwresten en/of natte wegen kunnen vannacht gemakkelijk opvriezen. Met het deactiveren van het sneeuwgebied komt ook een einde aan de liveblog. Mogelijk volgt in de avond nog een korte update.

15:16: Na de matige vorst van komende nacht lijkt de luchttemperatuur morgen overdag net niet boven het vriespunt te komen. Dit zou betekenen dat we onze eerste ijsdag van deze winter kunnen optekenen. Daarvoor moet de temperatuur morgen niet boven het vriespunt uit komen in de Bilt.

15:01: De drie noordelijkste provincies die ons land rijk is zijn vaak ook de koudste provincies. Vandaag vallen ze echter buiten de boot. Sneeuw zal daar niet vallen.

14:24: De minimumtemperaturen komende nacht liggen tussen -2 en -6 graden. Daarmee wordt het vermoedelijk de eerste matige vorst sinds 26 januari 2014. Toen vroor het in Eelde 6 graden als gevolg van zeer lokale sneeuwval in het noordoosten van het land.

14:15: De sneeuwval in het midden en ook zuiden van het land houdt maar aan. De meeste sneeuw is gevallen in het oosten van Brabant, lokaal tot 15 centimeter. In het westen en noordwesten is de neerslag van een natter type en is het veelal slush sneeuw. Ook België krijgt komende uren een lading sneeuw te verwerken.

12:20: De luchttemperatuur ligt overal boven nul. Dit verklaard de papperigheid van de sneeuw. Op sommige plekken blijft het zelfs niet eens liggen. In het westen gaat de neerslag soms ook over in een nattere variant.

Radarbeeld 12:10uHet midden van het land heeft nu te maken met intensiverende sneeuwval, maar later vanmiddag wordt het daar droger. Het zuiden houdt nog zeker enige tijd te maken met de sneeuw en ook Zuid-Limburg krijgt zijn portie nog.

11:15: In het westen van het land begint het stiekem toch weer te sneeuwen. In het noorden zal de sneeuwval steeds meer deactiveren. Het sneeuwt momenteel het hardst in het noordoosten van Brabant.

10:11: Ook in het oosten van Brabant komen nu meldingen van 5 tot 10 centimeter sneeuw. De neerslagactiviteit gaat er wel langzaam uit. Het zuiden van Limburg heeft vanochtend vroeg de boot gemist, maar maakt eind van de middag en vanavond weer kans op sneeuw.

09:44: In de noordelijke helft van Zuid-Holland valt de dooi weer in. In Amsterdam valt de neerslag inmiddels weer in de vorm van lichte regen. Het blijft dus een mengelmoesje van sneeuw en regen, wat het lokaal verraderlijk glad maakt en ook voor grote (regionale) verschillen zorgt.

09:25: We zijn het misschien niet meer gewend, de sneeuw en de kou, maar het dagrecord voor laagste maximumtemperatuur van 27 december staat een stuk lager dan de maxima van vandaag. In 1908 werd het overdag niet veel warmer dan -4,7 graden!

Neerslaggebied 0815 08:45: Er vallen steeds meer gaten in het neerslaggebied en in grote delen van Zuid-Holland is het inmiddels droog. In Brabant valt zeker nog enkele uren sneeuw. Tweede helft ochtend zal de neerslagband langzaam naar het zuidoosten wegtrekken en iets deactiveren. Door inmenging van koude lucht is de kans op sneeuwval nog steeds aanzienlijk.

08:30: Het lagedrukgebied trekt iets noordelijker door dan verwacht. Hierdoor valt in het uiterste zuidwesten en zuiden op veel plaatsen regen of een mengvorm van sneeuw en regen. Elders in het zuiden en de zuidelijke helft van het midden valt sneeuw. De meeste sneeuw is tot dusver gemeld in regio Rijnmond en in het noorden van Brabant. Het gaat dan om hoeveelheden tussen 5 en 10 centimeter.

07:55: Hellevoetsluis(ZH) meldt 8 centimeter verse sneeuw.

07:49: De neerslagband lijkt wat te verbreken, waardoor de noordelijke helft van het gebied met sneeuwval een daling in intensiteit zal gaan zien. In het Zeeland komt de wind pal van de Noordzee en valt een mengvorm. Desondanks kan het ook daar glad op de weg zijn.

07:08: De sneeuwgrens heeft inmiddels de lijn Amsterdam – Amersfoort bereikt en trekt gestaag noordwaarts. In het uiterste zuidwesten van het land valt lokaal wat natte sneeuw en soms zelfs regen.

06:46: We maken vandaag de eerste sneeuw mee in bijna twee jaar.

05:30: De regen gaat op steeds meer plaatsen over in sneeuw. De grens van wel/geen-sneeuw ligt nu in een lijn  van Leiden tot aan Arnhem en trekt langzaam verder noordwaarts. In de provincie Utrecht wordt het nu op steeds meer plaatsen wit. De combinatie van (natte) sneeuw en een stevige (zuid)oostenwind maakt het verraderlijk op de weg.

nl05:00: In Rotterdam ligt inmiddels al 5 centimeter sneeuw. Daar komt komende uren nog meer bij.

04:40: Inmiddels ook in delen van Brabant en de zuidelijke Randstad natte sneeuw. Lokaal blijft de sneeuw liggen.

01:40: Het regent in de Randstad, maar in Zeeland valt inmiddels natte sneeuw. De komende uren zal de neerslag op meer plaatsen een winters tintje krijgen.

 

Tags:

Het vriest op dit moment in heel Nederland. Voor de eerste keer is het tot matige vorst gekomen deze winter. […] Lees meer

Wintersporters die zaterdagochtend van plan zijn af te reizen richting wintersportgebieden zullen veel hinder ondervinden vanwege het slechte winterweer. Veel […] Lees meer