Deze Hemelvaartsdagen verliepen het koudst en natst

Op Hemelvaartsdag trekken veel mensen eropuit en daarbij is warm en zonnig weer wel zo fijn. Met Hemelvaartsdag is de lente al ver gevorderd, maar dat biedt geen garantie voor aangenaam weer. In het verleden was het soms ijzig koud, stormde het of viel een flinke plens regen.  

Op de koudste Hemelvaartsdag ooit gemeten werd het slechts 9,2 graden. Die recordkoude dag is niet eens zo lang geleden: 13 mei 2010. Op 18 mei 1950 en op 8 mei 1997 werd het exact 10 graden. Deze jaren staan op een gedeeld tweede plek.

De meeste recente koude Hemelvaartsdag was 2014 met op 29 mei een maximumtemperatuur van slechts 11,8 graden. Daarmee was dit een bijzonder late koude Hemelvaartsdag. Normaal verlopen Hemelvaartsdagen die laat vallen een aantal graden warmer dan de vroegste. 

Koudste Hemelvaartsdag

Vaak fris op Hemelvaartsdag

Sinds 1901 werd het echter op slechts 25% van de dagen 20 graden of meer in De Bilt en bleef de temperatuur op maar liefst 34% van de dagen steken beneden 15 graden. Ook viel op 55% van de Hemelvaartsdagen regen, al was dit op 15% van alle Hemelvaartsdagen slechts een klein beetje.

Weten wat het weer volgende week gaat doen? Check dan ons weerbericht

Bevroren dauwtrappen

Vorst aan de grond is op Hemelvaartsdag regelmatig voorgekomen. Dauwtrappers troffen dan bevroren dauw, oftewel rijp, aan. Een keer dook de temperatuur zelfs op gewone meethoogte van 1,5 meter onder het vriespunt. In 1904 werd het in De Bilt ’s nachts -1,1 graden. In 2012 kwam de temperatuur voor het laatst vrij dicht bij het vriespunt uit met 1,6 graden. 

Koudste Hemelvaartsnachten sinds 1901

Tientallen millimeters regen

Zeven keer viel in De Bilt met Hemelvaart meer dan tien mm regen. In 1915 viel 23 mm regen, in 1935 werd 27,1 mm gemeten en recordhouder is 1995 met 37,2 mm. Koud was het op 25 mei 1995 niet met 21,2 graden en de zon was zelfs nog twee uurtjes te zien. In de avond trokken stevige regen- en onweersbuien over het land.

Natste Hemelvaartsdag sinds 1901

Toe aan warme en zonnige berichten? Lees dan ons bericht over de warmste en zonnigste Hemelvaartsdagen ooit.

Hemelvaartsstorm 1983

Op 12 mei 1983 stak op Hemelvaartsdag onverwachts een kortdurende storm op langs de kust en boven het IJsselmeer. In het Zeeuwse Cadzand werd tijdelijk zelfs windkracht 11 (zeer zware storm) gemeten met een windstoot van 133 km/uur. De actieve stormdepressie ontstond plotseling boven Het Kanaal; een zogenaamde kanaalrat.

Pas in de ochtend werd de ontwikkeling van de storm duidelijk en waarschuwde het KNMI onmiddellijk. Veel mensen waren toen al vertrokken voor buitenactiviteiten, waardoor de waarschuwing hen niet bereikte en de plotselinge storm hen overviel. Doordat het eerst nog zonnig was, waren veel watersporters o.a. de Zeeuwse wateren en het IJsselmeer opgegaan.

De storm kostte tien mensen het leven en er vielen nog veel meer gewonden. Langs de westkust raakten een groot aantal strandpaviljoens, vakantiehuisjes en feesttenten beschadigd. Tientallen caravans waaiden de berm in of werden nog een stuk verder weggeblazen.

Foto: ANP Evert-Jan Daniels

Tags:

De komende dagen verandert het weerbeeld. Hemelvaartsdag start met wolken en lichte regen, maar in het weekend schijnt de zon en wordt het zomers warm. Lees meer

Hemelvaart komt er weer aan en voor velen is dat hét begin van het kampeerseizoen! Hoe warm en zonnig kan het zijn met Hemelvaartsdag? Lees meer