Koudste februari sinds 1996

Februari begon met een felle vorstperiode. De eerste 11 dagen van februari zijn sinds de start van de metingen nog nooit zo koud verlopen als dit jaar – gemiddelde temperatuur -7,0 graden Celsius. We beleefden dan ook voor het eerst sinds 1997 een heuse koudegolf. Deze begon op 30 januari en eindigde op 8 februari. Dat de maandgemiddelde temperatuur waarschijnlijk nog positief uitpakt, met +0,8 graden, komt door de zachte tweede helft van februari. De normaal voor februari ligt op +3,3 graden.

Enumatil (Groningen) Foto: Gerard Kiewiet

Eerste helft van de maand uitzonderlijk koud

Al eind januari viel de winter in met op zondag 29 en maandag 30 januari in het hele land lichte sneeuwval. Matige tot strenge vorst in de nachten werd die week meer regel dan uitzondering en al vanaf zondagochtend 7 uur kwam de temperatuur in De Bilt ook overdag niet meer boven het vriespunt uit. Vrijdag 3 februari trok vanuit het noorden een storing over, waarbij het in een smalle kuststrook enige tijd licht dooide. Maar het belangrijkste resultaat van de 5-10 cm sneeuw was een verkeerschaos. Het treinverkeer liep volledig vast en de vrijdag middagspits vestigde een 4e plaats in de lijst met drukste spitsen. In de avond klaarde het breed op en ging het (zeer) streng vriezen.

Elfstedenkoorts liep hoog op

Daarna volgde nog een lange reeks met nachten waarin het (zeer) streng vroor. De Elfstedenkoorts liep hoog op, maar het ijs was door een combinatie van veel aan het begin van de vorstperiode en de sneeuw van 3 februari op veel plaatsen niet sterk genoeg om de vele schaatsers te kunnen dragen. De koorts was snel genezen toen de voorzitter van de Friese Elfsteden op woensdag 8 februari aankondigde dat het ijs te slecht was en dit niet meer goed zou komen. Op zondag 12 februari viel de dooi in de kustprovincies in en maandag overdag volgde de rest van het land. Dit ging gepaard met ijzelbuien, met bijbehorende ongelukken in de nacht van zondag op maandag en een weeralarm.

Saaie tweede helft van de maand

De tweede helft van februari kenmerkte zich door rustig weer, met soms wat regen en veel bewolking. Toch kwam het tijdens heldere nachten soms nog tot nachtvorst. Er moest nog regelmatig gestrooid worden, omdat de kou nog in de bodem zat en de wegen snel konden bevriezen. Bijzondere weergebeurtenissen vonden er verder niet plaats en worden de laatste dagen van de maand ook niet meer verwacht.

Zeer zonnig en droog

De vorstperiode ging gepaard met veel zonneschijn. Ondanks dat de zon zich de tweede helft van de maand niet meer dagelijks liet zien komt het totaal aantal zonuren hoog uit – circa 121 uur tegen 82 normaal. Dit betekent een vierde plaats in de ranglijst met zonnigste februarimaanden. De maand verliep ook droog, dankzij de lange periode van hogedrukinvloeden, 24 mm tegen 55 normaal.

Nog meer feitjes over deze bijzondere wintermaand leest u op onze maandoverzicht-pagina

 

Tags:

Februari begon met een felle vorstperiode. De eerste 11 dagen van februari zijn sinds de start van de metingen nog […] Lees meer

Februari begon met een felle vorstperiode. De eerste 11 dagen van februari zijn sinds de start van de metingen nog […] Lees meer