Kijktips voor het zien van vallende sterren

Kijktips vallende sterren

Ben jij dol op vallende sterren of wil je gewoon graag een wens doen? Deze kijktips helpen je om zoveel mogelijk vallende sterren te spotten. Het allereerste wat we je adviseren is om dit nieuwsblog in de gaten te houden. Dan ben je op tijd op de hoogte van een aankomende sterrenregen en de kans op helder weer.

Het punt aan de hemel van waaruit de vallende sterren lijken te komen wisselt per meteorenzwerm. Je hoeft niet persé richting dit punt, de radiant, te kijken. De vallende sterren verschijnen uiteindelijk overal aan de hemel. Zorg dat je op de hoogte bent van de periode waarin de vallende sterren vanuit ons land te zien zijn. Vaak kunnen we ook een optimaal kijkmoment aangeven, waarin de meeste vallende sterren te zien zijn. Hierbij houden we bijvoorbeeld rekening met de tijden waarop de maan storend licht verspreidt.

Lees ook: Wat zijn vallende sterren?

Een belangrijke voorwaarde is verder natuurlijk dat er weinig wolken zijn. Lees daarom altijd ons weerbericht om te weten of er kans is op opklaringen. Zo voorkom je dat je onnodig of op het verkeerde moment jouw wekker zet.

Foto: AdobeStock/nikitamaykov

Kijktips om zoveel mogelijk vallende sterren te spotten

  • Zoek een donkere plek op zonder kunstlicht. Vanuit het open veld zal je meer zien dan vanuit je verlichte achtertuin in de stad.
  • Zorg dat je vrij zicht hebt op de hemelkoepel. Zelfs als bomen, struiken of gebouwen maar een klein deel van de hemel afschermen kun je vallende sterren missen.
  • Laat je ogen zo’n 15 minuten wennen aan het donker, dan nemen je ogen meer waar. Kijk dus tijdens het wachten ook niet op je smartphone met fel licht.
  • Neem regelmatig een pauze, want door het turen vermoeien je ogen vrij snel.
  • Zorg dat je fit bent en voldoende eet en drinkt. Deze energie hebben je ogen nodig om goed te kunnen kijken.
  • Kleed je warm aan. Dit geldt ook voor de zomer, want als je langdurig ’s nachts buiten ligt krijg je het snel koud.

Vind je dit soort verklarende berichten interessant? Schrijf je dan in voor de gratis Weeronline nieuwsbrief.

Bron: Weeronline & Arnold Tukkers van http://www.vallendesterren.info/ en Cosmos Sterrenwacht.

Foto: AdobeStck/Belish

Tags:

2020 is nog maar net begonnen en we kunnen al wensen dat al onze goede voornemens uitkomen. Zaterdag zijn de vallende sterren van de Boötiden te zien. Lees meer

Vallende sterren. Je hoort er vaak over en kijkt er misschien soms naar, maar wat zijn vallende sterren eigenlijk? Dat leggen we hier uit. Lees meer