Is het nu winter of herfst?

Voor weerkundigen is vandaag de winter begonnen, maar voor astronomen is het nog herfst. Sterrenkundigen houden de kortste dag aan en de datum daarvan varieert door de jaren heen. Dit jaar is de astronomische start van de winter op 22 december om 5:19 uur. De zon staat dan loodrecht boven de Steenbokskeerkring, op het zuidelijk halfrond, en dus het verst van ons af. Op veel kalenders wordt voor de wisseling van de seizoenen altijd de 21e aangehouden.

De meteorologische seizoenen zijn zo gekozen, omdat het gebruik van hele maanden makkelijker is voor de statistiek. Hierbij zijn de koudste maanden (december, januari en februari) samengevoegd. Op 1 maart begint de meteorologische lente.

De meteorologische winter is vanochtend in stijl begonnen met regionaal dichte mist, vorst en lokale gladheid. Of de meteorologische winter of het staartje van de astronomische herfst binnenkort koud weer oplevert lees je in ons weerbericht en ons nieuwsblog.  

Besluit Karl Theodor in 1780

Dat meteorologen een andere datum aanhouden is al sinds 1780 zo. Toen besloot de Societas Meteorologica Palatina, één van de eerste internationale weerorganisaties onder leiding van de Duitse keurvorst Karl Theodor, om steeds drie opeenvolgende kalendermaanden als één seizoen te beschouwen.

Lees ook: de winterverwachting en de decemberverwachting

Foto: Mark Wolvenne, Terwolde, archiefbeeld december 2017.

Tags:
Tyfoon Kammuri Filipijnen

Tyfoon Kammuri is onderweg naar de Filipijnen en zal de eilandstaat maandag en dinsdag treffen. Woensdag trekt Kammuri weer de zee op. Lees meer

waarschuwing voor dichte mist fietsers in de mist

Regionaal is dichte mist ontstaan met minder dan 200 meter zicht. Hier lees je waar het zicht het slechtst is en hoe lang de dichte mist blijft hangen. Lees meer