Is de opwarming van de aarde gestopt?

Een artikel geschreven door een wetenschapsjournalist van de Britse krant de Daily Mail circuleerde dit weekend in het nieuws. Uit dit artikel zou blijken dat de aarde de afgelopen 15 jaar niet meer is opgewarmd, maar is dit ook zo?

Lengte van de periode bepalend voor trend

In het artikel werd 1997 als startpunt gebruikt, wat wereldwijd een extreem warm jaar was door de aanwezigheid van El Niño. In vergelijking met 1997 is de temperatuur nauwelijks gestegen en wordt enigszins voorbarig geconcludeerd dat de aarde niet meer opwarmt. Indien 1999 als startpunt gebruikt wordt, is een duidelijk opwarmende trend waarneembaar. Dit geeft aan dat de conclusie in het bericht wordt bepaald door het gekozen startpunt.

De klimaatmodellen die opwarming laten zien hadden echter al rekening gehouden met tijdelijke tempering in temperatuurstijging. Deze korte termijn variaties in wereldwijde temperatuur zijn onder andere te wijten aan processen als El Niño, de activiteit van de zon, vulkaanuitbarstingen en uitstoot van condensatiekernen.

Van wereldwijd de 10 warmste jaren vielen er 8 in het laatste decennium

Verwachting blijft ongewijzigd

Deze processen spelen slechts op korte termijn (zorgen voor een tijdelijk tempering), maar worden op lange termijn teniet gedaan door de toename in uitstoot van broeikasgassen. De verwachting blijft dan ook ongewijzigd; komende 100 jaar warmt het tussen 1 en 6 graden op, waarbij de stijging afhankelijk is van de hoeveelheid broeikasemissies en verscheidene feedbackprocessen (hoeveelheid ijs, water, bewolkingsgraad etc).

Lees meer over het klimaat op onze speciale klimaatpagina.

Bron: Weeronline / MetOffice / IPCC/ KNMI

Tags:
16 oktober 2012

Warm weer op komst!

Langzaam maar zeker komen we steeds dieper in de herfst terecht. Vandaag staat er een stevige wind en vallen er […] Lees meer

Als je in de zomer op het strand bent geweest in Frankrijk of Portugal, heb je ze vast weleens gezien. […] Lees meer