Houden de bomen hun bladeren lang, wees voor een strenge winter bang

Houden de bomen hun bladeren lang, wees voor een strenge winter bang

De meteorologische herfst loopt op zijn laatste benen, maar nog altijd zit er veel blad aan de bomen. Normaal gesproken zijn veel bomen in deze tijd van het jaar veel kaler of zelfs helemaal kaal. Sommige eikenbomen hebben zelfs nog deels groene bladeren. Een aloude weerspreuk luidt: “Houden de bomen hun bladeren lang, wees voor een strenge winter bang”.

Volgens deze weerspreuk moeten we ons nu dus opmaken voor een strenge winter. Maar wat is de waarde van deze spreuk?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat de relatie is tussen bladval en het weer. De herfsttemperatuur heeft een belangrijke invloed op de snelheid van de bladverkleuring. Bij warm en zonnig nazomerweer in september en oktober start de herfst in de natuur een stuk later. Ook bij het ontbreken van koude nachten met temperaturen onder 5 graden vertraagt de bladverkleuring en bladval.

Gebrek aan nachtvorst

September verliep dit jaar heel normaal qua temperatuur, waarbij het op veel dagen 18-20 graden was. Daarbij bleven koude dagen en nachten uit en was het soms nog zomers warm. Oktober grossierde vervolgens in zachte dagen. Pas aan het einde van de maand volgden koude nachten, waarin het lokaal voor het eerst dit seizoen vroor. Op 1 november kwam het tot de eerste officiële vorst van deze herfst, maar overdag was het nog zacht.

Inmiddels zijn we in een koudere fase van de herfst terecht gekomen. Door de koudere dagen met een paar keer nachtvorst zullen de bladverkleuring en bladval nu versnellen.

Lees meer over de relatie tussen weer en bladverkleuring

Barre winter?

Veel bladeren voorteken van een barre winter?

Als we de weerspreuk mogen geloven zouden we ons weer eens op kunnen maken voor een ouderwets koude winter. Helaas voor winterliefhebbers komt deze weerspreuk zelden uit. Na de tien warmste herfstseizoenen volgden acht zachte tot zeer zachte winters! Alleen de warme herfst van 2009 werd gevolgd door een gemiddeld te koude winter en na de herfst van 2005 volgde een ietwat te koude winter.

Na de herfst van 2011 verliep de winter voor een groot deel uitzonderlijk zacht, maar in februari 2012 was ineens sprake een heuse officiële koudegolf. Daarbij kwam het zelfs bijna tot een Elfstedentocht. Dit is echter een uitzondering die de regel bevestigt dat winters vaak juist zacht verlopen wanneer het blad in de herfst lang aan de bodem blijft.

Lees hier onze winterverwachting op basis van weermodellen voor de winter van 2019-2020.

Foto’s: Jannes Wiersema

Tags:
Kans op meteorenstorm vallende sterren

Vrijdagochtend vroeg rond 5:50 uur zijn in minder dan een uur tijd waarschijnlijk zo’n 100-200 vallende sterren te zien. Een ware meteorenstorm! Lees meer

grootste neerslagsom Oostenrijk

In delen van Oostenrijk was het afgelopen weekend noodweer en viel de grootste neerslagsom in 40 jaar tijd. Grote overlast was onvermijdelijk. Lees meer