Hoe werkt een buitenthermometer?

Iedereen kent ‘m wel: de thermometer. Het is een van de bekendste instrumenten om het weer te meten. Dat hij zo bekend is komt natuurlijk deels doordat hetgeen hij meet een van de meest besproken onderwerpen is in Nederland. Hoe werkt een buitenthermometer? Het streepje gaat naar boven als de temperatuur stijgt en naar beneden als de temperatuur daalt.

Op een thermometer kan je aflezen hoe warm of koud het is. Vroeger zat er kwik in, maar omdat dat giftig is, mag dit niet meer gebruikt worden. Tegenwoordig worden het reservoir en de stijgbuis van thermometers gevuld met gekleurde alcohol of een andere kleurstof. Het principe is echter hetzelfde gebleven: bij een stijgende temperatuur zet de vloeistof uit, waardoor deze meer ruimte in beslag moet nemen. Het effect is dat de vloeistof lijkt te ‘stijgen’. Bij 30 graden zal deze hoger staan dan 20 graden. Het streepje gaat naar boven als de temperatuur stijgt, en naar beneden als de temperatuur daalt.

Kan je ook een barometer gebruiken?

Sommige mensen denken dat je ook op dit meetinstrument de temperatuur kunt aflezen, maar dit is niet zo. Een barometer wordt gebruikt om de luchtdruk te meten. Omdat een barometer reageert op luchtdrukverschillen wordt hij gebruikt om het weer te voorspellen. Lage druk betekent vaak dat er slecht weer aankomt, en is de kans op regen groter. Is de druk hoog, dan is de kans groot dat het mooi weer wordt.

Waar plaats je een buitenthermometer?

Het lijkt super simpel: hang een thermometer buiten aan de muur en je weet hoe warm of hoe koud het is. De uitdaging is dat je alleen de luchttemperatuur wilt meten en niets anders. Een thermometer die in de zon hangt, zal ook de stralingswarmte van de zon registreren. Zo worden soms temperaturen van meer dan 50 graden gemeten. Ook een warme muur kan warmte afgeven. Een thermometer moet dus in de schaduw hangen. Op die manier kan je altijd de juiste temperatuur aflezen.

Thermometerhut

Voor officiële metingen, die onze meteorologen gebruiken voor de waarnemingen en verwachtingen, zijn er nog veel meer eisen. Zo moet er standaard op een hoogte van 1,5 meter gemeten worden in een geventileerde witte thermometerhut. Ook moet het meetveld aan allerlei eisen voldoen; waaronder dat er geen bebouwing te dicht bij het meetveld mag staan en dat de wind vrij spel moet hebben. Je zult zien dat het in jouw tuin, ook wanneer je in de schaduw meet, vaak warmer is dan in het open veld.

Tags:

Bijna een miljoen kinderen zijn getroffen door cycloon Idai. In de overstroomde gebieden is nu vrees voor uitbraak van gevaarlijke ziekten. Lees meer

22 maart 2019

Hoe ontstaat mist?

Mist kan heel hinderlijk zijn in het verkeer en het kan een mooi stranddag in het voorjaar flink verpesten. Maar wat is mist eigenlijk en hoe ontstaat het? Lees meer