Het weer regelen?

Rusland gaat ijsschotsen kapotschieten die in veel grote rivieren drijven. De ijsschotsen kunnen overstromingen veroorzaken. De mens probeert voortdurend in de natuur in te grijpen. De ene keer wat meer dan anders.

Regen
De gevechtsvliegtuigen die Rusland inzet om de ijsschotsen kapot te schieten, komen ook in actie om ervoor te zorgen dat het op feestdagen mooi weer is. Dan injecteren ze wolken met zilverjodide zodat de wolken tijdig leegregenen.
Ook China probeert de regenval regelmatig te manipuleren. Vorig jaar trok het land 97 miljoen euro uit om kunstmatig regen op te wekken. China doet dat om de droogte te bestrijden. Maar het land zette de kunstmatige regen ook in om tijdens de Olympische Spelen de lucht rondom Peking schoon te krijgen.
Daarnaast was er de Chinezen veel aan gelegen om de openingsceremonie droog te houden. Overigens pakte het manipuleren van het weer tijdens de Spelen niet altijd goed uit. De Chinezen konden niet voorkomen dat het tennistoernooi een wedstrijddag moest worden uitgesteld vanwege de regen.

Orkanen
Tussen 1962 en 1983 probeerden de Verenigde Staten om tropische orkanen te verzwakken door zilverjodide in het oog van orkanen te strooien. Dat bleek echter geen onverdeeld succes.
Wetenschappers onderzoeken desondanks nog altijd de mogelijkheden om orkanen te bedwingen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door roet- of rubberdeeltjes uit te strooien boven een orkaan, zo denken deskundigen uit Amerika en Israël. Op die manier moet het mogelijk zijn om een orkaan af te zwakken of de koers van de orkaan te verleggen.
De voormalige Microsoft-topman Bill Gates zet in op een andere methode om orkanen af te zwakken. Door het warme oppervlaktewater in de zee via slurven in de baan van de orkaan af te voeren naar beneden, moet het mogelijk zijn om orkanen tot stilstand te brengen, zo is de gedachte.
Vooralsnog zal deze techniek echter nog niet worden ingezet. “De mensheid moet deze technologie niet inzetten als plan A of plan B, maar als plan C – als alle andere mogelijkheden vruchteloos zijn gebleken”, aldus een bij het project betrokken ingenieur.

Broeikaseffect
Om het broeikaseffect te bestrijden worden ook tal van technische ingrepen voorgesteld, waarbij de ondergrondse opslag van CO2 nog kinderspel is. Denk aan ijzer strooien in de oceaan om de algengroei te bevorderen of het plaatsen van spiegels in de ruimte die een deel van de zonnestraling moeten afvangen.
Volgens een rapport van de UK Royal Society zijn dergelijke voorstellen vaak te risicovol (toegenomen algengroei kan allerhande onvoorziene gevolgen hebben). Uiteindelijk is de reductie van de CO2-uitstoot vermoedelijk de enige manier om de opwarming van de aarde daadwerkelijk tot staan te brengen.

Bron: RTL

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.
14 april 2010

Druksystemen en het weer

Druksystemen in de omgeving van Nederland zijn bepalend voor het weerbeeld. Onder het kopje expertkaarten onderaan deze pagina kunt u […] Lees meer

De orkaangevoelige gebieden van de wereld kunnen dit jaar rekenen op een verhoogde orkaanactiviteit. Het gaat om regio’s als de […] Lees meer